ÚJ Színház Pályázat: Politikai alku segítheti Dörner Györgyöt

Rövidesen dönt Tarlós István főpolgármester az Új Színház igazgatói pályázatáról, melyre ketten - Márta István eddig igazgató és Dörner György színművész - pályáztak. A szakmai bizottság többsége Márta újbóli kinevezését javasolja, két szavazatot, a grémium hivatalnok tagjaitól, viszont Dörner is kapott, aki pályázatában intendánsának Csurka Istvánt nevezte meg. Csurka a Hír TVben arról is beszélt, jó esélyekkel indulnak. "Fél lapszemle".

A szakmai bizottság a múlt héten hallgatta meg a pályázókat és a Színház.hu úgy tudja, hogy a tagok többsége, 6:2 arányban Márta Istvánra szavazott. A szakmai bizottságot Ascher Tamás rendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, Bérczes László rendező, a Bárka Színház művészeti vezetője, Herczeg Tamás művészeti menedzser, Kováts Adél színésznő alkotják. Biztos forrásból arról értesültünk, hogy a minisztériumi delegáltak voksoltak Dörner Györgyre.

ujszinhaz

Ascher Tamás rendezőt, a Népszava arról kérdezte, hasonló lehet-e a szisztéma, mint a József Attila Színház esetében, amikor a szakmai bizottság Horgas Pétert támogatta, de végül Nemcsák Károly nyert. Ascher úgy látja, hogy a forgatókönyv nagyon hasonló. Az igazán elkeserítőnek azt tartja, hogy a meghallgatások során kiderült, egy kompetens pályázattal szemben egy kevésbé kompetens áll.

 

Dörner György pályázata nemcsak átgondoltságában és méreteiben sokkal szerényebb, és gyengébb, de nem szól szándéknyilatkozatokról, nincs egy csapat, amelyik mögötte áll. Fölsorol neves rendezőket, de ők minden valószínűség szerint erről nem is tudnak. Lényegében kétévi műsortervet ad, a magyar drámák színházának nevezi a színházat, ez nem új gondolat, volt már ilyen. Ez irodalmi koncepció, ami mögött nincs színházi koncepció. Dörner egyáltalán nem mérte fel az Új Színház jelen állapotát. Minden egyes megszólalása, egy általános, ideologikus bírálat a magyar színházakról.

 

Ascher Tamás arra a felvetésre, fűződhet-e politikai érdek ahhoz, hogy Dörner legyen az igazgató, háttérben Csurka Istvánnal, mint intendánssal, azt válaszolta, hogy a meghallgatásból egyértelmű volt a politikailag motivált, jelszavakban megnyilvánuló szándék Dörner részéről. És egy alapos, részletesen kimunkált koncepció Márta István részéről. Ez mintha teljesen elment volna a füle mellett a hivatalnokoknak. Bár nem egyformán, mert a minisztérium küldötte minkét emberre szavazott, ami nonszensz. Valamiféle politikai alku, szándék lehet e mögött.

 

Tarlós Istvánnak, a törvény értelmében, a pályázat megjelentetésétől kezdve 45 napon belül kell döntenie az igazgató személyéről. Jelen esetben a határidő október 12.

 

Kapcsolódó anyagok:

Márta István: "Az értékrend nem harsányság és szócső kérdése"

Az Új Színház tisztújítása kapcsán készült interjú Márta István igazgatóval. “A politikai hovatartozás csak demonstrálása valaminek, az értékrend viszont nem harsányság és szócső kérdése: vagy van, vagy nincs. Az értékrendet a cselekedeteiddel és az életeddel kell felmutatnod" - fogalmazott a direktor.

 

 

Forrás: Színház.hu, Népszava

süti beállítások módosítása