Leégett Kemény Henrik bábszínháza

Leégett a budapesti Népligetben a volt bábszínház épülete, amelyet Kemény Henrik és Vitéz László tett híressé. A tűz oka ismeretlen. Nem sérült meg senki.

babszinhaz2

A  tűzoltók kiérkezésekor a 250-300 négyzetméteres faszerkezetű épület teljes terjedelmében égett. A lángokat 30 tűzoltó négy sugárral fél óra alatt eloltotta. A  tűz okát tűzszakértő vizsgálja.

A színházat Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész tette híressé: az ő felmenői alapították, még jóval a háború előtt. Kemény 1931-ben kapta első szerepét egy családi bábelőadáson, az iskolában pótvizsgázó Vitéz Lászlót alakította. 1935-ben faragta ki első figuráját és kapta meg első főszerepét. 1945-ben édesapja munkaszolgálat közben eltűnt, így ő vette át a bábszínházát.

kemeny-henrik-babszinhaza

Amikor a népligeti vurslit  1953-ban felszámolták, Kermény Henriket is "államosították": attől kezdve az  Állami Bábszínházban lépett fel. Az ő nevéhez fűződik 1955-ben az első vidéki bábszínház megalapítása Győrben. 1964-ben elvégeztették vele a Bábszínészképzőt. Két évtized alatt számos bábot tervezett, és visszatért a vándorbábozáshoz, egy Trabanttal kezdte el járni az országot. 1992-ben-ben, az Állami Bábszínház kettéválásakor a Kolibri Színházhoz csatlakozott.

babszinhaz1

A népligeti Bábszínházat 1989-ben alapítványi támogatással felújították, és díszelőadással átadták. Azóta azonban az épületben újabb előadás nem volt.

süti beállítások módosítása