Nő az NKA támogatása

A 2012-es költségvetési törvénytervezet számaiból kiderül, hogy a kormány a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bevételeinek a növekedésére számít, miközben számos más költségvetési területre - például a közgyűjteményekre vagy az előadóművészeti törvény végrahajtásából származó feladatokra - kevesebb pénz juthat jövőre.

A törvénytervezetben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kulturális feladatai között olyanok szerepelnek a 2012-es évre, mint a Magyar Nemzeti Digitális Archívum gyűjteményének kialakítása, a világörökségi törvényben szereplő feladatok végrehajtása, a Mátyás-templom rekonstrukciója, a Finnugor Népek VI. Világkongresszusa, valamint az artmozihálózat fejlesztése.

Lesz Finnugor Világkongresszus

A világörökségi törvényből adódó feladatok ellátására például 200 millió forintot irányzott elő a törvénytervezet. A kulturális beruházások között a vári rekonstrukcióra - Szent György tér, illetve a Mátyás-templom felújítására - az idei 400 millió forint helyett 1,4 milliárd forintot szánnak jövőre. A Finnugor Világkongresszus megszervezésére 150 millió forintot fordítana a költségvetés, a nemzeti emlékhelyekkel kapcsolatos feladatok ellátására pedig 50 millió forint juthat. 

Nefmi 2012-ben "egyéb kulturális intézmények" támogatására 2,1 milliárd forintot fordíthat
A közgyűjteményi rendszer mintegy 8 milliárd forint támogatást kaphat - derül ki a törvényjavaslatból. Ez az idei támogatáshoz képest, amely 10,6 milliárd forint volt, csökkenést mutat. A művészeti intézmények 4,4 milliárdos támogatásban részesülhetnek, 2011-ben 6,2 milliárdot irányzott elő erre a célra a költségvetés.
Csökken a határon túli kulturális feladatok támogatása soron szereplő keretösszeg is, erre 2011-ben 100 millió forintot irányzott elő a költségvetés, 2012-re 50 millió forintot terveztek. A Nefmi 2012-ben "egyéb kulturális intézmények" támogatására 2,1 milliárd forintot fordíthat, ez mintegy 500 millió forinttal kevesebb az ideinél.

Kevesebb jut az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra
Az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra a tervezet 1,05 milliárd forintot szán, 2011-ben ez az összeg még 1,6 milliárd forintot tesz ki.
Csökken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatása is, az idei 300 millió forintról 150 millióra.
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mint köztestület a költségvetésben önálló fejezetet alkot, a szervezet jövőre egymilliárd forintból működhet.
A "mozgókép művészeti feladatok támogatása" elnevezésű sorban 300 millió forint szerepel, ez az idén 800 millió forint volt.
Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások között szerepel a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. támogatása, a szervezet - a tervezet szerint - 1,5 milliárd forint támogatásban részesül. Ugyanitt szerepel a Pesti Vigadó épületének rekonstrukciója is, erre szintén 1,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány. 

Az NKA közel 10 milliárdot költhet
A Nemzeti Kulturális Alap összesen 10 milliárd 116 millió forintból gazdálkodhat 2012-ben. A kormányzat csaknem a teljes összeget, 10 milliárd forintot remél az ötöslottó játékadójának 90 százalékából, amely az NKA-t illeti. Idén a szervezet működésére 8,69 milliárd forintot szánt a kormányzat, ebből két lépésben év elején egymilliárdot, majd további 605 millió forintot zárolt. 
A NKA 2012-es költségvetési törvényjavaslatban szereplő támogatás mértékét növelni kell, az ehhez szükséges módosításokat önálló indítványként terjesztem be az Országgyűlésnek - mondta el L. Simon László, a szervezet új elnöke.

süti beállítások módosítása