Több pénzt kap jövőre a debreceni színjátszás

2011-ben 11 milliárd 885 millió forintot költenek a színházak részhozzájárulására, jövőre viszont több mint egymilliárddal kevesebb, 10 milliárd 649 millió forint az előirányzat.

A költségvetés az állami színházak mellett minden évben rendelkezik az önkormányzati fenntartású színházak támogatásáról is. Az állam nem közvetlenül a színházakat, hanem a fenntartó önkormányzatokat támogatja. A teátrumok több forrásból is juthatnak közpénzhez, a költségvetési törvény csak az úgynevezett fenntartói ösztönző részhozzájárulást és a művészeti ösztönző részhozzájárulást határozza meg. 
A 2012-es költségvetés tervezetéből kiderül, hogy jövőre kevesebbet fordít az állam erre a célra, mint tette azt idén. 2011-ben 11 milliárd 885 millió forintot költenek a részhozzájárulásokra, jövőre viszont több mint egymilliárddal kevesebb, 10 milliárd 649 millió forint az előirányzat.
csokonai                                                                                                                           Csokonai Színház

Debrecen színházai azonban nem járnak rosszabbul, sőt, egy kicsivel több pénzt kap rájuk a fenntartó önkormányzat. A két színház után 2012-ben 277,2 millió forint fenntartói ösztönző részhozzájárulást kap az önkormányzat (idén 246,3 milliós a támogatás), ezen túl a Csokonai Színház fenntartásához további 189,3 millió forint művészeti ösztönző részhozzájárulást (ez idén több, 192,1 millió forint), míg a Vojtina Bábszínházéhoz 37,9 milliót (az idei összeg 37,8 millió forint). 
A debreceni önkormányzat számlájára így összességében 28,2 millió forinttal több érkezik majd 2012-ben a színházak fenntartására, mint idén.

 

Forrás: Dehir.hu, Parlament.hu

süti beállítások módosítása