A jezsuita iskoladráma és a színpadi világ

Festett egek – a jezsuita iskoladráma és a színpadi világ címmel új kötet jelenik meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a Corvina Kiadó közös kiadásában. Tudták, hogy Magyarországon a legtöbb színpadi eseményt a jezsuiták rendezték? Ma több ezer spektákulum hírét ismerjük valamilyen forrásból – ám szcenikai emlék, díszlet- vagy jelmezterv alig akad köztük.

clip_image002

 

A kötet – Festett egek

A jezsuita iskoladráma és a színpadi világ – tanulmányait egy különleges műtárgy-együttes, a Soproni Jezsuita Díszletkönyv vizsgálata köti össze. E barokk alkotás a maga nemében egyedülálló, más hasonló nem maradt ránk. A magas művészi értéket hordozó rajzolt és rézmetszetes, részben akvarellel kifestett lapokat elemző és a magyar színjátszás történetének folyamatába beillesztő szerzők új szempontokat és módszereket alkalmazva hozzák emberközelbe a háromszáz évnél régebbi időket.

Az iskoladráma a kora-újkor nevelési rendjének fontos eszköze volt. A középkori misztériumjátékokba gyökerező műfaj színrevitele a mai közép- és főiskolai képzésnek megfelelő intézményekben, a kollégiumokban, az ország későbbi elitjét jelentő tanulók erkölcsi nevelése mellet az arisztokratáktól a városi köznépig terjedő közönség pallérozását is szolgálta, s egyben az egyik legnépszerűbb szórakoztató esemény is volt. Mivel a kollégiumokat az egyházak tartották fenn, az előadások a különféle világképek pedagógiai, teológiai elgondolásait követték.

Magyarországon a legtöbb színpadi eseményt a jezsuiták rendezték. Ma több ezer spektákulum hírét ismerjük valamilyen forrásból – ám szcenikai emlék, díszlet- vagy jelmezterv alig akad köztük.

Hasonló a helyzet egész Európában. Éppen ezért igen fontos történeti és művészettörténeti emlék a maga módján egyedülálló, ma Soproni Jezsuita Díszletkönyv néven ismert gyűjtemény. Egykor a soproni jezsuita kollégium könyvtárában őrizték, s bár közvetlenül nem a helyi előadások célját szolgálta, de azok látványvilágát valamilyen módon nyilván alakította. Alkotóit név szerint nem ismerjük, de e műegyüttes kétségtelenül első rangú mesterek kezevonását őrzi. Párja nincs.

A katolikus barokk heves és színes lelkületű világa pontosan tükröződik a nemzetközi kutatás által magasra értékelt képi emlékeken. Ugyanilyen fontos a szakszerű mérnöki tudást dokumentáló műszaki megoldások megjelenése.

A kora-újkor művelődési és művészeti eszmevilág ma is, bár lappangva, fel nem ismerve vagy egyenesen tagadva, része a hazai és európai közgondolkodásnak. Ha pontosabban megismerjük a múltat, a gondolatok és tárgyak működését, jelenünkben is jobban eligazodunk.

E tanulmánykötet ezt a célt szolgálja. Nem kezdete és nem vége egy folyamatnak, hanem fontos része. A szerzők többsége az igen jelentős honi iskoladráma-kutatás európai elismertségű művelője. A most záródó kiállítás – a Díszletkönyv anyagának első teljes bemutatója – már élénk érdeklődést váltott ki, reményeink szerint a kötet további inspirációkat ad és a kutatás folyamatába újabb érdeklődőket kapcsol be – itthon és a nagyvilágban egyaránt.

A Soproni Jezsuita Díszletkönyvet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet őrzi. A kötethez mellékelt CD-lemezen az összes kép szerepel, rövid meghatározásukkal együtt.

 

BEMUTATÓ IS LESZ!

A kötetet egy beszélgetés keretében Szilágyi András művészettörténész (tudományos főmunkatárs, Iparművészeti Múzeum) és Lengyel László művészettörténész (főmuzeológus, Szépművészeti Múzeum) mutatja be.

A tanulmányok szerzői: Czibula Katalin, Demeter Júlia, Kilián István, Knapp Éva, Nagy Imre, Pintér Márta Zsuzsanna, Szabó Ferenc SJ, Szabó Béla István, Turnai Tímea; szerkesztette: Ács Piroska.

Az alkalom egyúttal a nagysikerű az „Illúziók birodalma" című kiállítás záróeseménye is.

A könyvbemutató időpontja: 2011. október 7. péntek 15.00 óra.

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum, Budavári Palota

 

forrás: OSZMI

süti beállítások módosítása