Maratont futottak a színházak

A színházak is kivették a részüket a vasárnapi, a nagy sikerrel zárult 26. SPAR Budapest Maraton küzdelmeiből: összesen nyolc csapatra való versenyzőt állítottak csatasorba. A 42 kilométeres maratoni távon az ekiden versenyszámban, ötfős váltókban indultak. A művészeti ághoz kötődő majd’ minden szakma képviseltette magát; együtt futottak színészek és kritikusok, világosítók és operaénekesek. Benkő Nórát, a Magyar Színház művészét, Miklósa Erika operaénekest és Szanitter Dávidot, a Kolibri színművészét kérdeztük a versenyről.

 

maraton1

 

 

Szanitter Dávidnak, a Kolibri Színház színészének nem marketingfogás volt a részvétel. A színész Újlipótvárosban nőtt föl, édesanyja már 6 éves kora óta vitte a közeli Margitszigetre futni. Ha nem is olyan sokat, de olyan egy-egy kilométert azért lefutott már akkor is. Aztán sokáig semmi, majd olyan négy éve színházi kereteken belül a szakszervezet benevezte egy félmaratonra. Szinte felkészülés nélkül lefutotta, de állítása szerint majdnem összeesett a végén. Ennek hatására továbbra is rendszeresen nevez futó versenyekre. A klasszikus maratonra még nem vitte rá a lélek, de titkos terve, hogy egyszer lefussa.

"Büszkén mondhatom, hogy a színházak között megnyertük a versenyt. A másik örömre adó ok pedig az, hogy 20 percet javítottunk a tavalyi eredményünkön, így 3 óra 26 perc alatt teljesítettük a 42 kilométert. Leginkább Ruszina Szabolcs színészkollégám vette ki a részét a munkából, aki a leghosszabb távot futotta. Neki a maraton is megvolt már, szinte versenyszerűen fut. Az ő ideje sokat dob rajtunk, ha nem lenne velünk, valószínűleg valahol hátul kullognánk. Jól éreztük magunkat nagyon, jó volt a hangulat, a végén ott is maradtunk, néztük a műsort, megvártuk az eredményhirdetést" – mesélte a Kolibri művésze.

kolibrivltew

Az Operaház két csapatot is ki tudott állítani, sőt Héja Domonkos főzeneigazgató vezényletével rézfúvós- és kórusmuzsikával fogadták a versenyzőket az Ybl-palota teraszán és az épület előtt. Miklósa Erika volt az a szerencsés, aki egyik váltójuk első futójaként előttük haladt el. "Amikor meglátták, hogy jövök, rázendítettek a Carmenből egy részre, ami az egyik kedvencem. Borsózott a hátam, kirázott a hideg. Az erkélyen álltak az Operaház dolgozói és szurkoltak nekem" – emlékezett vissza az Operaház előtti pillanatokra Miklós Erika. "Nagyon érdekes volt, hogy a futóknak ez olyan élményt jelentett, hogy amikor elhaladtak előttük, megtapsolták a zenészeket. Annyira fellelkesedtek a kollégáim, hogy megegyeztünk: ebből hagyományt teremtünk és legközelebb is indulunk. Igazából akkor éli át az ember egy ilyen esemény atmoszféráját, ha részt vesz rajta, arról nem is beszélve, hogy milyen jó érzés egymásért küzdeni, futni, vagy csak szurkolni, zenélni az indulóknak" - fogalmazott az operaénekesnő.

 Miklósa Erika azt is elmondta, hogy a rajt előtt összehívott mindenkit, aki csapattag volt és tartottak egy összetartó, lelkesítő tréninget. Ahhoz képest, hogy először állt össze a két operaházi csapat, várakozáson felüli szép eredményt értek el. Erikának külön öröm volt, hogy egyéni csúcsot futott a rá szabott 12,6 kilométeres távon.

A Magyar Színház színésznője, Benkő Nóra is teljesítette a maga 5 kilométerét váltójában. "Tavaly hatalmas esőben zajlott a verseny, most pedig szinte nyáriasan meleg volt. A maratonistákat sajnáltam is, nekem ez a rövid táv azért nem okozott gondot. Nagyon hangulatos esemény volt, és ahogy láttam az összefoglalókat, ennyien nem is futottak még rajta soha" – mondta Benkő Nóra.

maraton2

A Magyar Színház csapata 3 óra 45 perc alatt futotta le a maratont, de aznap volt még dolguk. "A verseny után bementünk a Magyar Színházba, mivel Osztrigás Micit játszottunk aznap este. Örültünk az eredmények, meg az előadás sikerének, de el is fáradtunk a végére. Egy ilyen verseny mindig építi a csapatszellemet, ami nagyon fontos egy társulatnak. Sajnos szomorú apropója is volt a versenynek: mindannyian fekete szalaggal futottunk, így emlékezve a tragikusan elhunyt Huszár Zsolt kollégánkra. Nagyon sportos színész volt, nagyon szerettem" - nyilatkozta Nóri.

Huszár Zsoltról a többi színházi csapat is megemlékezett, a váltók tagjai fekete szalagot viselve futottak. A Kolibri Színház, a Magyar Állami Operaház és a Magyar Színház csapatán kívül a Bárka, a Nemzeti Táncszínház, az Ördögkatlan Fesztivál és a Színházi Kritikusok Céhe indult a SPAR Budapest Maratonon. A színházak váltóját a Kolibri Színház nyerte.

 

Szerző: Nuszbaum Tibor

süti beállítások módosítása