'Emblematikus előadásnak szánom' - Káin és Ábel Egerben

Sütő András Káin és Ábel című drámája lesz pénteken az évad első premierje az egri Gárdonyi Géza Színházban. Blaskó Balázs direktor és rendező ezzel a produkcióval kívánja jelképesen elhelyezni az ötéves színi direktori periódus alapkövét.

Venczel_Valentin_Saarossy_Kinga

"Emblematikus előadásnak szánom. Azért is váasztottam az idei évad nyitóbemutatójának, mert modell értékű a szerkezete, az öt szereplő jelképezi akár a magyar történelmet, akár egy családot, akár Magyarország közelmúltbeli történelmének meghatározó pillanatait is rögzíti" - mondta Blaskó Balázs, a darab rendezője, a színház igazgatója az előadásról.

kain1 Mint kifejtette, a szereplők közötti összefüggésrendszer ugyan a bibliai múltat idézi, de a darabban megfogalmazott folyamatok perspektívát nyújtanak a történelem keresztmetszetében, a múltból egészen napjainkig.
"Benne van a bibliai múlt, a Föld születése, az ember teremtésétől kezdődően, ami az örök állítás és tagadás, a megalkuvás és belenyugvás és a lázadás és ellenállás egymásra hatásából születik. És az ebből eredő értéken és minőségen, ez az örök harc a probléma magja a darabban. Ezt a modellt szeretnénk kibontani, ennek jelentéseit az előadásban. Van ez a különös figura, akiért a harc folyik, az állítás és tagadás, a tét Arabella. Az emlékek nélküli lény, aki megemelve a témát, akár lehet a magyar nemzet. Akiért a mindenkori hatalmat kiszolgáló erők és az örök ez ellen ható erők küzdenek, e kettő küzdelmének tárgya és célja a birtoklás, a nemzet vagy ország vezethetőségének kérdése. Ez a viszony folyamatosan alakul, változik a szereplők között. A megoldás, mint ahogyan az életben is, csak a megegyezés lehet. Hogy az élhető jövő érdekében az egyet nem értő erők is megtalálják azokat a kompromisszumokat, amelyek értékek mentén megadják a közös gondolkodás lehetőségét" - vallott az előadás filozófiájáról Blaskó Balázs. Hozzátette, hogy ezzel a produkcióval kívánják jelképesen elhelyezni az ötéves színi direktori periódus alapkövét, "amelyre felépíthető az ezt követő évadok munkája".

Marjai_Virag_Kali_Gerg A darabot Sütő András az 1970-es években írta, az ősbemutatót 1976-ban tartották Kolozsvárott. Magyarországon két évvel később Beke Sándor rendezésében mutatták be Kecskeméten. Az előadás címszerepeit Portik Györffy András és Káli Gergő játssza Saárossy Kinga, Marjai Virág és Venczel Valentin oldalán. A díszlet Székely László, a jelmez Molnár Gabriella munkája.

süti beállítások módosítása