Armel operaverseny -Itt a döntő Szegeden

Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című művének bemutatójával csütörtökön este a Szegedi Nemzeti Színházban elkezdődik az Armel Operaverseny és Fesztivál 2011-es döntője. Az olasz szerző 13. századi szerelmi történetet feldolgozó operáját Juronics Tamás állítja színpadra.

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójában két versenyző mutatkozik be: Francescát a fiatal magyar drámai szoprán, Miksch Adrienn alakítja, Malatestinót pedig a Dominikai Köztársaság-beli tenor, Enrique Pína Serra játssza.

Szombaton a svájci Bienne-Soleure Színház előadásában és Andreas Rosar rendezésében Joseph Myslivecek Antigona című művét láthatja a szegedi közönség, s azok, akik élőben követik a döntő produkcióit a német-francia kulturális adó, az Arte koncerteket, opera- és színházi előadásokat kínáló portálján, az Arte Live Web-en (liveweb.arte.tv).
A harmadik versenyprodukciót, Viktor Ullmann Atlantisz császára című művét Beata Redo-Dobber rendezte a krakkói operában, ezt az előadást október 10-én ismerhetik meg a Szegedi Nemzeti Színház vendégei.

armel A döntő másik magyar versenyzője, Szakács Ildikó október 12-én mutatkozik be a pilzeni Josef Kajetán Tyl Színház produkciójában. A fiatal szoprán Verdi Rigolettójának Gildájaként lép föl az Alföldi Róbert rendezte darabban.
Az utolsó bemutató Michael Dellaira A titkosügynök című operája, melyet Sam Helfrich állított színpadra a New York-i Center for Contemporary Opera művészeivel. Október 14-én a közönség a kortárs darabban újra hallhatja Miksch Adriennt, aki Winnie-t játssza.
Október 15-én, a fesztivált záró gálaesten kiderül, hogy az öt versenyprodukcióban bemutatkozó nyolc énekes közül a Raymond Duffaut vezette zsűri kiknek ítéli oda a legjobb női és férfi előadónak járó elismerést. A szakemberek emellett díjazzák a legjobb produkciót, rendezőt, jelmezt, díszletet, koreográfiát és látványt. A közönség pedig az Arte Live Web honlapján a legjobb produkcióra, valamint női és férfi előadóra szavazhat.
A fesztivál előadásai mellett számos kísérőprogram várja az operarajongókat Szegeden. A Korzó Zeneházban Jakupcsek Gabriella beszélget művészekkel és kulturális szakemberekkel a műfajról. Ugyanitt a fesztiválban közreműködő operaházak mini koncerteken adnak ízelítőt repertoárjuk különlegességeiből. A Szegedi Tudományegyetemen külföldi szakemberek tartanak előadásokat a kulturális menedzsmentről, s egy közös koncert erejéig a bemutatók után a döntősöket is láthatja még egyszer a közönség.

dontosok

RÉSZLETES VERSENYPROGRAM:

Armel Operaverseny és Fesztivál Szeged

2011

Szegedi Nemzeti Színház

Október 6-15.

2011. október 6.

Riccardo Zandonai: Francesca da Rimini

Szegedi Nemzeti Színház (Szeged, Magyarország) produkciója

Rendező: JURONICS Tamás

2011. október 8.

Joseph Mysliveček: Antigona - Magyarországi bemutató

Théâtre Bienne-Soleure (Bienne, Svájc) produkciója

Rendező: Andreas ROSAR

2011. október 10.

Viktor Ullmann: Atlantisz császára

Az Opera Krakowska (Krakkó, Lengyelország) produkciója

Rendező: Beata REDO-DOBBER

2011. október 12.

Giuseppe Verdi: Rigoletto

Josef Kajetán Tyl Színház (Plzeň, Cseh Köztársaság) produkciója

Rendező: ALFÖLDI Róbert

2011. október 14.

Michael Dellaira: A titkosügynök - Ősbemutató

Center for Contemporary Opera (New York, USA) produkciója

Rendező: Sam HELFRICH

2011. október 15.

Díjátadó Gála

SZTÁROK ÉS SZAKÉRTŐK AZ OPERÁRÓL - JAKUPCSEK GABRIELLA BESZÉLGETÉSEI AZ OPERÁRÓL A KORZÓ ZENEHÁZBAN

JURONICS TAMÁS Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, színházi és opera rendező. A Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetője. 2011. október 9. / 15:00 / Korzó Zeneház

MESTER TAMÁS Zenész, énekes, zeneszerző. 2011. október 11. / 15:00 / Korzó zeneház

ALFÖLDI RÓBERT Színész, műsorvezető, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója. 2011. október 12. / 16:30 / Korzó Zeneház

KULKA JÁNOS Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész, 2011. október 13. / 15:00 / Korzó Zeneház

HAVAS ÁGNES Producer, gyártásvezető, filmes szakember. A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója. 2011. október 13. / 15:00 / Korzó Zeneház


süti beállítások módosítása