Kosztolányi Showcase - Évadnyitó minifesztivál

Hat év, 6 előadás, 3 nap – egy minifesztivál keretében láthatja a közönség Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készült előadásokat.

A SHOWCASERŐL

A szegedi MASZK Egyesület 2003-ban kérte fel első ízben rendezésre Urbán Andrást. Az együttműködés tartósnak és nagyon sikeresnek bizonyult: az elmúlt 9 évben összesen 10 előadást állítottak színpadra közösen - a szegedi májusok rendszeres programja lett az Urbán András-bemutató a Régi Zsinagógában.

A produkciókat azonban nem csak a szegedi közönség fogadta nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel, hiszen az előadások a bemutatót követően rendszeresen szerepelnek a Kosztolányi Dezső Színház műsorán, és számos magyarországi, szerbiai és más európai színpadon is sikerrel mutatkoztak be, sok rangos szakmai díjat nyertek el az alkotók az utóbbi fél évtizedben.

Urbán András és csapata mára a régió - és egyúttal a magyar kortárs kultúra - egyik legfontosabb színházi alkotóközössége lett, ezt nem csak a fesztiváldíjak, de Urbán András Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díja is jelzi.

          

A NÉZŐK ÉS A SZAKMA FIGYEKMÉBE AJÁNLJÁK: 

Jovan Ćirilov, a belgrádi BITEF Fesztivál művészeti igazgatója

Nagyon boldog voltam, mikor arról értesültem, hogy a Kosztolányi Dezső Színház bemutatja első Showcase programját idén októberben. Régiónkban ez az öt - még mindig repertoáron levő – előadás jelentőségénél fogva érdemes arra, hogy ily módon prezentálják őket. Az opus változatos, esztétikai, (anti)ideológiai hozzáállásában következetes. Melegen ajánlom kollégáimnak, barátaimnak, sőt ellenségeimnek is, hogy látogassanak el október végén Észak-Bácskába, Szabadkára, és a Kosztolányi Dezső Színházba.

Nagy József, rendező – koreográfus

A Kosztolányi Dezső Színház egy érdekes, és izgalmas színház, melegen ajánlom kollégáim, és mindenki más figyelmébe is.

Haris Pašović, rendező, East West theatre Company (Szarajevo)

Nem túlzás azt állítani, hogy manapság a Kosztolányi Dezső Színház a legvitálisabb színházak egyike Európában. A szerb, magyar, román határhoz is közel fekvő városban, ahol Közép-Európa legnagyobb politikai, szociológiai, nemzeti és kulturális kérdései koncentrálódnak, egy kis társulat - mely eredeti, és művészileg izgalmas - lenyűgöző bátorsággal avatkozik bele a valóságba. Senki sem ismeri Urbán András tehetségének és gondolatainak útjait. Minden előadása üdítően meglepő. A rendezői munkássága előzmény nélküli, páratlan, megfoghatatlan, titokzatos, és mégis, úgy érzem meleg, s lehengerlően optimista. A színház színészei egyfajta Urbán-transzban játszanak. Technikailag briliánsak, de nem ez munkájuk lényege. Ami lélegzetelállító, az játékuk intenzitása, érzelmi mélysége. Amikor becsalogatnak a borzongató irracionális labirintusukba, és elkísérnek saját félelmeim határáig, öniróniájuk hidegzuhanyát zúdítják rám. A Kosztolányi Dezső Színház társulata olyan helyszínekre kalauzolja nézőit, ahová senki más nem képes. Művészetük visszhangja a legjobb hír, mely Közép-Európából érkezett az utóbbi években. S ennek nem pusztán kulturális hírértéke van, hanem ennél jóval sokrétűbb.

A Kosztolányi Showcase programjában az utóbbi hat év termését láthatják a nézők 2011. október 21-23. között Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban. A produkciók bemutatójuk sorrendjében kerülnek a közönség elé: 

október 21. péntek

16.00 - Brecht - The Hardcore Machine

20.30 - Urbi et orbi

október 22. szombat

16.00 - Turbo Paradiso

20.30 - The Beach

október 23. vasárnap

16.00 - Tolnai Ottó: A kisinyovi rózsa

20.30 - Béres Márta One-Girl Show

További információk a Kosztolányi Dezső Színház honlapján: www.kosztolanyi.org

Kapcsolódó anyag:

Otthon van feladatom

Otthon van feladatom

Béres Mártát, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színésznőjét az idei POSZT első szakmai beszélgetése után faggattuk. A The beach-csel képviseli magát a társulat a fesztiválon. Arról beszélt nekünk, hogy mennyit ért benne az előadás, ami Camus Közönyére épül, elárulta, miért nem olvas kritikát, milyen élmény volt Desdemonát játszani a Vígszínházban, elmondta mit jelent neki az otthon, milyen az, ha az ember érzi tartozik valahova. »

süti beállítások módosítása