LMP: "A főpolgármester a szélsőjobbnak tett gesztust"

"A főváros vezetése korábban a József Attila Színház igazgatói pályázata kapcsán már világossá tette, hogy kultúrpolitikai kérdésekben a legkevésbé sem érdekli a szakma véleménye. Az LMP megdöbbenve értesült arról, hogy Tarlós István most Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójává" - közölte a párt.

dornerlead

Az LMP reagált a hírre, miszerint Dörner György lesz február elsejétől az ÚJ Színház igazgatója:

Tarlós István nyáron a József Attila színház élére sem a szakmai zsűri által támogatott jelöltet választotta, hanem helyette a Fidesz belső köreihez tartozó Nemcsák Károlyt nevezte ki. Az Új Színház esetében is ez történt, hiszen a szakmai bizottság összes tagja a jelenlegi igazgató, Márta István kinevezését támogatta. A helyzet annyival rosszabb, hogy a főpolgármester most nem egyszerűen a jobboldalnak, hanem a szélsőjobbnak tett gesztust. Dörner György ugyanis nyíltan a MIÉP-el szimpatizál, és a pályázatában a párt elnökét, Csurka Istvánt nevezte meg intendánsként.

Az LMP tiszteli Dörner György színészi munkáját, politikai szimpátiát pedig kész lenne magánügyként kezelni, ám a jelek szerint ez mégsem magánügy, mert ez volt a kinevezés alapja. Az LMP sajnálatosnak tartja, hogy a megszorítások által sújtott kulturális intézményeknek a politika közvetlen beavatkozását is rendszeresen el kell viselniük.

Karácsony Gergő országgyűlési képviselő, a Kulturális és sajtóbizottság alelnöke Somfai Ágnes fővárosi frakcióvezető-helyettes

süti beállítások módosítása