Szarajevóba utazik a kolozsvári Leonce és Léna

Újabb fesztiválra utazik a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata, a Tompa Gábor rendezte Leonce és Léna című előadást Szarajevóban a MESS színházi fesztiválon mutatják be október 7-én. Az előadást már Budapesten is láthatta a közönség, ugyanakkor szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozó programjában is.

Leonce_es_Lena_2

„A több mint nyolcvan apró államból álló Németország idején íródott Leonce és Léna a drámairodalom első, az emberi gondolkodás és beszéd széthúzásához vezető, elszemélytelenítő mechanizmusról szóló remake-je, olyan vígjáték, amelyben a szereplők eljátszanak és csintalan gyerekként megrongálják halálgép-játékszereiket, hogy megtalálhassák saját szabadságukat"- mondta Georg Büchner drámájáról Tompa Gábor.

„Kesernyésen gunyoros a Tompa rendezte előadás. Arról regél nyelvöltögető iróniával, hogy hosszú ideje egy helyben toporgunk, de ezt a lehetetlen dekkolást megideologizáljuk, megújulásnak, netán még forradalomnak is hazudjuk" – írta az előadásról Bóta Gábor a Népszavában.

 

Leonce_es_Lena_12

A Román Színházi Szövetség (UNITER) a 2010-es évben három díjra is felterjesztette az előadást (köztük a Legjobb előadás díjára), és Valerio szerepéért a legjobb férfi mellékszereplő díjában részesítette Viola Gábort. Ugyanakkor Carmencita Brojboiu jelmeztervezőt az UNITER-jelölés mellett a Magyar Színikritikusok Céhe díjára is felterjesztették.

Az október első két hetében immár 51. alkalommal megszervezett MESS Szarajevói Nemzetközi Színházi Fesztiválon több mint ötven produkciót láthat a világ minden pontjáról a közönség és szakma.

forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása