Új, színházi szövetség létesül

Húsz éve próbálunk egy színházi érdekvédelmi szövetséget létrehozni, azonban most fogalmaztuk meg azokat a közös érdekeket, amelyekért érdemes kiállni – jelentette ki a színházi szakemberek szerdai közös sajtótájékoztatóján Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, kifejtve: olyan szövetségre van szükség, amely képviseli az erdélyi magyar színházak érdekeit Bukarestben és Budapesten egyaránt.

Béres László, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója elmondta, a kollokvium korábbi kiadásain is tartottak színházi kerekasztal-beszélgetéseket, amelyeken a színházigazgatók és szakemberek megbeszélték közös gondjaikat. A szerdai megbeszélésen az erdélyi magyar színházak igazgatói mellett részt vett Márta István, a POSZT művészeti vezetője, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, a Fővárosi Színigazgatók Egyesületének alelnöke, az Új Színház igazgatója; Bálint András, a Fővárosi Színigazgatók Egyesületének elnöke, a Radnóti Színház igazgatója; Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke; Horányi László, a Magyar Játékszíni Társaság elnöke.
kollokviumA színházigazgatók közös közleményt fogalmaztak meg, amelyben vázolták fő célkitűzésüket, e szerint olyan erdélyi magyar színházi szakmai szövetséget akarnak alapítani, amely felvállalja a régió színházművészete sajátos érdekeinek képviseletét, országos, Kárpát-medencei és egyetemes magyar viszonylatban.

A közleményben arra is kitérnek, hogy megalakították a kezdeményező testületet, amely kidolgozza a szervezet alapszabályzatát, illetve egy olyan intézményes keretet, amely biztosíthatja az önálló entitást képviselő erdélyi színjátszás minőségi kiteljesítését, a régió kultúrájában minőségteremtő transzkulturális lehetőségek kihasználását, az egyetemes magyar kulturális integráció megvalósítását. Ugyanakkor kidolgozták a szövetség létrehozásának ütemtervét is. A közleményt a temesvári, gyergyószentmiklósi, szatmárnémeti, sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi, kézdivásárhelyi, székelyudvarhelyi, aradi, csíkszeredai és nagyváradi társulatok igazgatói írták alá.

"A szövetség erősebb, mint az egyén" – szögezte le Gáspárik, kifejtve, a színházak a tömörülés létrejöttével könnyebben tudják majd megoldani problémáikat.

Mint mondta, a szövetségből nyer a közönség is, hiszen ha a szakma biztonságban érzi magát, könnyebben kiszolgálja a közönséget. Béres László szerint a szerdai megbeszélés kiindulópont, első lépés a célok megvalósításához, a tényleges munka ezután kezdődik.

süti beállítások módosítása