Závada letiltotta darabjait az Új Színházban

Závada Pál nem engedélyezi, hogy jelenleg futó darabját, a Bethlent játssza a Dörner György és Csurka István páros vezette Új Színház. Az író ezt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában mondta. Závada Pál azt is közölte, tavasszal lett volna egy premiere is a teátrumban, de ez is elmarad, mert nem engedi, hogy műveit egy ordas eszmék templomává vált teátrumban előadják.

Ezt megelőzően Koltai Tamás kritikus ugyanitt úgy vélekedett, hogy mellébeszélés az, hogy a főváros kulturális palettája eddig ne lett volna elég színes. Mint mondta, eddig is játszottak drámákat a budapesti színházak, klasszikus és modern megközelítésben is. Ezzel a személyi döntéssel azt éri el a főváros vezetése, hogy a színház szellemisége gyűlöletkeltő, kirekesztő, rasszista és antiszemita lesz. Hozzátette: Ez egy olyan döntés, mely a neonácizmusnak csinál helyet Budapesten.

A kritikus úgy véli, nem az a lényeg, hogy kinek a darabjait játsszák a teátrumban, hanem, hogy hogyan teszik azt. Minden darabot lehet ócskán és antiszellemiséggel is előadni -fogalmazott.

A társulat sorsáról sem tudunk még semmit – mondta Koltai Tamás, aki biztos benne, hogy az Új Színház színészei nem szívesen szerepelnének neonáci darabokban, miközben súlyosnak nevezte, hogy a kenyerükről van szó. Szerinte a darabok jogtulajdonosainak is lesz hozzászólásuk az új vezetéshez.

Závada Pál, akinek Bethlen című darabja fut a teátrumban már reagált a Klubrádióban és azt mondta, nem engedélyezi, hogy az új vezetés műsorra tűzze alkotásait.

Koltai Tamás azt mondta, Dörner György, aki valaha egy jó színész volt, lekopott a színpadról. Megjegyezte: néhány éve utoljára Falstaffként látta Kecskeméten, ahol szerinte minősíthetelenül ripacskodott. Hozzátete: aki ilyen minőséget ad ki magából, miközben tudjuk, hogy korábban tehetséges volt, annak nem tud hinni sem morálisan sem esztétikailag.

süti beállítások módosítása