"A jövő mozgásban van" - Nádas György a Mikroszkóp Színpadról

A kísérleti üzemmódban működő, régi-új Mikroszkópról Nádas György, művészeti tanácsadó számol be a színház honlapján, ahol válaszol arra, milyen is lesz a régi-új Mikroszkóp, kikhez szól, milyen tervek megvalósítására törekszik. 

Milyen lesz a régi –új Mikroszkóp ?

Nádas György: A régi-új név szellemében, ahogy a színház alapító okiratában is szerepel a Mikroszkóp Színpad feladata szórakoztató műsorok feltálalása, a 21. századra szabott  korszerű eszközökkel.  Annyiban térünk el az elmúlt 25 évben itt bemutatott előadásokhoz képest, hogy felhagyunk teljesen a közlemúltig  gyakorta tetten ért acsarkodó, ellenséges hangulatot árasztó produkciókkal, ami az itteni előadások mellett az egész műfajt is átjárta.

Célunk kritikákkal tűzdelt, szórakoztató műsorkínálat összeállítása, ahol nem feladatunk senki földbe döngölése sem. Olyan darabok bemutatását tervezzük, ahonnan emelt fővel és bizakodva, no és persze jókedvűen távozhatnak majd a nézők. Kritika természetesen lesz, hisz a kritika a kabaré élettő eleme, de nem a napi politika, nem pártpolitika kerül a mikroszkóp lencséje alá, hanem a zemberek  gondjaira fókuszálunk, a „kisemberek "„ problémáira hívjuk fel a figyelmet, de úgy, hogy bemutatjuk az általunk élhető jövő vízióját is. Az emberek kiéhezetten vágynak a nevetésre, a jókedvre, hinni akarnak az élhető jövőben, mint ahogy mindannyian ebben reménykedünk.

Kikhez szól a régi-új Mikroszkóp?

Nádas György: Mindenkit szívesen látunk, aki néhány óra laza kikapcsolódásra vágyik. A kabaré általában mindig és mindenhol a középosztály műfaja. Ők már felnőttek, és többüket meg is cibálta az élet, így aztán elvesztették a fiatalságukban viselt optimizmus nagy részét. Célunk, hogy ezt az optimizmust visszalopjuk a hozzánk látogatók szívébe, lelkébe. Vágyam, hogy a hatvan körül születettek találjanak rá a kabaréra, a Mikroszkópra. Persze idősebbek is, a fiatalok szívesen látott vendégek, hiszen közösek a gondjaink, de ki erről, ki arról keresi a megoldást. Az lenne a nagy pillanat, ha itt nálunk a szünetben, a büfében hátba veregetné egymást a két szekértábor, mondván: Te sem vagy különb, és te sem vagy más haver! A bemutatásra kerülő darabok és a zenés esték nem titkolt célja, hogy negyvenes, ötvenes, hatvanas, hetvenes+ is jól érezze náluk magát.

                

Zene és a Mikroszkóp- Óne zsinor?

Nádas György: Ki tudja miért, de a Mikroszkóp akusztikája kitűnő, akár kamarazenei hangversenyek felvételére is alkalmas olyan tömören árad a hang, és olyan jó a hangzás. Erre építve vasárnap esténként a zene, a kellemes, az igényes, a szórakoztató fogadja a nézőket. Óne zsinor címmel, egy szál hangszerrel áll a színpadra egy  vagy több hang. Az első novemberi, vasárnapi koncert  szerepelője Nyári Károly zenész, zongoraművész lesz, akinek lányai az egyik kereskedelmi csatorna tehetségkutató műsorában is sokáig sikerrel meneteltek. Nyári Károly a vendéglátózásban vált ismertté, és aki egyszer hallotta, az tudja, hogy milyen kellemes egy este az ő társaságában Bizonyára a Nyári rajongók és barátaik megtalálják azon novemberi vasárnapon őt a Mikroszkópon. A többi vasárnap este még nyitott, de felvettük a kapcsolatot több unplugged hangú énekessel és muzsikussal, akik táraságában különleges zenei élmények születhetnek a régi-új Mikroszkóp Színháztermében.

A őrület határán és a többiek- 26 előadás a Mikroszkópon

Nádas György: Év végéig 26 előadást vállaltunk, lesz zene és persze Kabaré újraértelmezve. Első bemutatónk az Őrület határán címet viselő közérzeti kabaré lesz. Az ötlet és a szövegkönyv is tőlem származik, és mivel fenntartónk csak a működési költségeket biztosítja, a darab rendezője is én leszek. A történet összeállt, ami nem szokványos kabaré, nincs konferanszié, nincsenek szokásos jelenetek, hanem inkább egy vígjáték, ahol játszótáraimmal Gesztesi Károllyal, Lorán Lenkével és Szántó Szandrával egy rehabilitációs intézetben játékosan felelevenítjük  azokat a dolgokat, amik miatt a világ elöl idemenekültünk. Mi, két celeb, a Gesztesi meg a Nádas a külvilágtól elzárt környezetben játékosan kibeszéljük, hogy mi fáj, miért is kerültünk ide, mi elöl futottak el,  mi idegesítő számunkra a világban és annak dolgaiban. És persze Lorán Lenke és Szántó Szandra, mint az ápoló, gyógyító személyzet is bekapcsolódik a játékba saját szakmájuk és szerep szerinti magánéletük buktatóit és fonákságait bemutatva.

Nem véletlen, hogy ez közérzeti kabaré, hiszen az embereket nem szabad direktpolitikával terhelni. Nem arra vágynak, amit a TV-k hírműsoraiból és az újságokból, az internetről már úgyis tudnak, és amiből nagyon elegük van. A színház feladata most az elegáns , előremutató önfeledt szórakoztatás. Mi nem akarjuk semmiképpen sem a barikádokat tovább építeni. Nevettetés a cél, acsarkodás, gyűlölködés nélkül huncutul összekacsintva.

A majdhogynem fix történetben persze engedünk teret a napi aktualitásnak is, hisz lesz videó bejátszás is, ahol belekeverhetjük a napi problémákat is.

Zenei élményt is ígér Az Őrület határán, hiszen az elmúlt másfél évben méltatlanul keveset játszott darabokból átvettünk néhány nagyon jó dalt.

A másik bemutatónkat Kalmár Tibor, a szakma doaenje, a Vidám Színpad egykori főrendezője jegyzi Övön alul, avagy szex a lelke mindennek címmel. . Az utóbbi évtizedek nagyszerű előadásait idéző habkönnyű produkcióban a Mikroszkóp Színpadán láthatják majd Bodrogi Gyulát, Nyertes Zsuzsát, Fésüs Nellit, Aradi Tibort és Beregi Pétert is többek között. Csütörtökönként pedig a Műhelymunka Társulat Édesnégyes , 16 éven felülieknek szóló két felvonásosát fogadtuk be.

nadasgyorgy

Sas és a kabaré, Sas és a Mikroszkóp?

Nádas György: A Mikroszkóp neve hosszú ideig összefonódott Sas József nevével. Ebben a szezonban nem lesz nálunk Sas kabaré, de az év utolsó napján Sas József  és produkciója látható színházunk színpadán. December 31-én Röhögni még szabadcímmel két előadással köszön el  Sas  2011-től és  Mikroszkóp közönségétől. Idén formabontó módon Most mi jövünk címmel a régi –új Mikroszkóp is megköszöni új közönségének a bizalmat, és köszönti az új évet. Az előszilveszteren Gesztesivel, Fésüs Nellivel, Pintér Tiborral és a Nádassal tölthetnek egy görbe estét., ahol megmutatjuk, hogyan is képzeljük a jövő kabaréját mi.

A jövő mozgásban van ?

Nádas György: Kaptunk egy fél évet, de a jövő mozgásban van és bármi történhet. Jól tudom, hogy ez egy kísérlet, amibe beletörhet a bicskám, de hiszek a társakban, a művészekben, kollégákban, hogy egymás kezét fogva sikerre tudjuk vinni elképzeléseinket . Kabarét gyártunk fel a fejjel a szekrény tetejére módon… A többség, a zemberek nyugalomra és derűre vágynak, a húsz év alatt összegyűlt córeszból mindenkinek elege van

Hiszek a sikerben, hiszek a jövőben, másképp nem is lehetne csinálni. Már tervezem a következő évadot is, mert ha ez a kísérleti műhely jól  működik, akkor bizonyára az önkormányzat sem gördít akadályokat a folytatás elé. Kísérletben vagyunk, hisz lassan elmúlnak, vagy már el is múltak azok az idők, amikor fix társulatban, fix jövedelemért lehet dolgozni. Itt most "együtt nevetünk, sírunk",  kis költségvetésű  produkciók születnek, és mi művészek a jegyárbevételből részesedünk. Egyfajta mintaüzem vagyunk, ahol mindenki 1000 százalékkal dolgozik, mert ott állnak mögöttünk a trónkövetelők, és ha nem elég jó a teljesítmény, ha nem szeret a közönség, akkor búcsút inthetsz. Tudom, hogy ez egzisztenciálisan iszonyat, de most ilyen idők járnak erre telik.

Cserébe, reményeink szerint a közönségre nagyszerű előadások várnak, hisz csak így lehet, így szabad szórakoztatni is. Karinthy mondta, hogy „A humorban nem ismerek tréfát”.

 

MGP írása A MIKROSZKÓPRÓL itt olvasható.

süti beállítások módosítása