Deviancia-Az évad első premierje Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idei évadának első bemutatója Németh Ákos Deviancia című előadása október 14-én 19:00 órától látható a színház Stúdió Termében, a szerző rendezésében.

Nemeth-Akos3-450x300

Németh Ákos

 

Németh Ákos egészen fiatalon kezdett el írni drámákat, első műve, a Lili Hofberg 1986-ban született. Műveinek nagyrészét több színházban is bemutatták, magyar, illetve idegen nyelvterületen egyaránt. Rendezőként eddig budapesti, illetve német nyelvű színházaknál dolgozott, saját darabját viszont először rendezi. A temesvári magyar társulat Deviancia című produkciója ősbemutatónak számít, ezidáig egyetlen hivatásos színház sem mutatta be.

Nehéz meghatározni, hogy mi a normális és mi a deviáns, erre maga a szerző sem törekszik: „Olyan világ ez, amelyben teljesen szétbomlott, vagy már bomlásnak indult családok jelennek meg – gyerekeket látunk szülők nélkül és szülőket gyerekek nélkül. Olyan világ ez, amelyben a társas lét csaknem teljesen kizárt, így nem marad más, mint az «egészséges magány» és az emberben féregként nyüzsgő gondolatok, melyek belülről emésztik." – vallja az előadás dramaturgja Gálovits Zoltán.

A Deviancia szeretetről, megértésről, egymás elfogadásáról szól. Középpontjában egy testvérpár áll, két nővér, egyikük autista. „...bár mindketten dolgoznak, mégis nagyon bizonytalan a létük a világban. Ahogy a dráma többi szereplőé is. De épp ez a peremhelyzetük teremt drámai helyzeteket, gondolkodtat el az emberi lét alapvető kérdésein, az élet értelmén. Mai magyar történet, de a «tanulsága» bárhol, bármikor érthető. Nyelvileg is gondos, az iskolázatlan emberek töredékes, pongyola mondatfűzései – ami bizonyos világlátást, gondolkodásmódot is elárul." – ír a darabról Lőkös Ildikó dramaturg.

 

dev

A produkcióban fellépnek: Balázs Attila, Dukász Péter, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Tar Mónika, valamint Tasnádi-Sáhy Noémi.

A darab dramaturgja Gálovits Zoltán, díszlet- és jelmeztervezője Albert Alpár, a rendező asszisztense pedig Szőke Zsolt.

Bemutató: 2011. október 14.

További előadás időpontok: október 16-án 17:00 órától és 25-én 19:00 órától


Az előadásra jegyek elővételben 10 lejes egészáron, illetve 5 lejért kedvezményesen a színház jegyirodájában válthatók.

A jegyiroda nyitvatartása: hétfőn és pénteken 13-16, kedden, szerdán, valamint csütörtökön 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával lehet jegyet váltani; cím: Alba Iulia utca 2. Szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.

forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása