Egy nyári éj mosolya - Premier a Centrálban

Pénteken mutatják be az Egy nyári éj mosolya című musicalt a fővárosi Centrál Színházban: az előadásban Törőcsik Marit, Nagy-Kálózy Esztert, Gergely Róbertet, Egyházi Gézát, Kovács Patríciát és Szemenyei Jánost láthatják a nézők.

A hazai közönségnek is látnia kell

Puskás Tamás igazgató a színház keddi sajtótájékoztatóján elmondta: amikor 2009-ben Londonban megnézte a produkciót, úgy érezte, hogy a hazai közönségnek is látnia kell az előadást. Mint mondta, másfél évig dogoztak azért, hogy az álom valósággá váljon és a vállalkozást végül siker koronázta: a magyar előadás nézői pontosan ugyanazt a produkciót láthatják a Révay utcában, mint amit a Broadway és a West End közönsége.

egynari2 Stephen Sondheimet Ingmar Bergman 1955-ben készült Egy nyári éj mosolya című filmje ihlette a musical megírására. A művet, amelynek szövegkönyvét Hugh Wheeler írta, először 1973-ban állították színpadra a Broadway-n; a londoni premier 1975-ben volt. A Centrál Színház produkciója a világhírű Trevor Nunn 2008-as - Londonban és New Yorkban is bemutatott, többek között Catherine Zeta-Jones és Angela Lansbury szereplésével színpadra vitt - rendezésének replika előadása. A Centrál Színház társulatával Tom Littler rendezőasszisztens dolgozott a darab színpadra állításán.
Puskás Tamás elmondta: a replika változat azt jelenti, hogy pontosan ugyanazt az előadást láthatják a magyar nézők, amelyet először három éve mutattak be Trevor Nunn rendezésében. A díszletet, a jelmezt, a világítást és a hangosítást is az eredeti elképzelés szerint valósították meg. Mint hangsúlyozta, a stáb angol része, az eredeti produkció alkotógárdája szerint az eddigi szereposztások közül a magyar változaté a legerősebb.

"Ez a legjobb szereposztás"
A darabot színpadra állító Tom Littler elmondta: ez a harmadik verziója az előadásnak és az ötödik szereposztás-változat, amely egyben a legjobb is. Hozzáfűzte: nemcsak a magas szakmai színvonal miatt, amellyel a színészek rendelkeznek, hanem azért is, mert tapasztalata szerint a magyar színészek sokat hozzátesznek a megformált figurákhoz saját személyiségükből.

Törőcsik Mari a darab kapcsán elmondta: ugyan nyáron nem szokott dolgozni, de ezt a munkát nagy kihívásnak tekintette és boldog, hogy elvállalta. "Van egy dalom, és izguljanak értem, hogy ne süljek bele" - mondta a színész, aki a produkcióban a hajdani kurtizánból lett arisztokrata nőt, Madame Armfeldtet alakítja. A nemzet színésze arról beszélt, hogy a sors elkényeztette, számos nagy mesterrel dolgozott eddig és Tom Littler is beköltözött a szívébe. Egy rendezőben fontos számára a tehetség, személyisége, tudása és az, hogy higgyen neki. Beszélt a nagyszerű énekesekről is, akik kisebb szerepeket játszanak a darabban. Úgy fogalmazott, nélkülük nem lehetne színpadra vinni a darabot. Tom Littler hozzáfűzte: az előadás csoportos színjátékot igényel, a darab több párról, az őket körülvevőkről és emlékekről szól. 

A darab történetéről
A darab története a századfordulón játszódik Svédországban. Desirée Armfeldt, a gyönyörű színésznő úgy érzi: sok viharos esztendő után itt az ideje, hogy megállapodjon. Kiszemeltjét, hajdani szeretőjét, aki időközben megházasodott, Szent Iván éjjelén meghívja - fiatal feleségével együtt - édesanyja, az egykori kurtizán kastélyába, ahová váratlanul beállít kiszemeltjének felnőtt fia és a színésznő jelenlegi szeretője is feleségével. A fehér éjszakától és a vörösbortól megmámorosodott vendégek "őrült szerelmi kergetőzésbe" kezdenek.

egynyari1 A darab zeneszerzője és szövegírója az amerikai zenés színház egyik legkiemelkedőbb alkotója, a West Side Story dalszövegét és a Sweeney Toddot jegyző Stephen Sondheim, akinek műveire jellemzőek a újszerű, szokatlan dramaturgiai megoldások, a musical műfajától látszólag idegen témák. A darabot Fábri Péter fordította. A díszlet és jelmezterveket David Farley, a koreográfiát Lynne Page készítette, az előadás zenei rendezője Caroline Humphris. Az Egy nyári éj mosolya (A Little Night Music) című Grammy-, illetve többszörös Tony-díjas musical előbemutatóját a Keszthelyi Nyári Játékokon tartották júliusban, a Festetics-kastély parkjában.

BŐVEBBEN ITT OLVASHAT AZ ELŐADÁSRÓL.

 

EGY NYÁRI ÉJ MOSOLYA

(A Little Night Music)

musical

Fordította: Fábri Péter

Szereplők:

Madame Armfeldt Törőcsik Mari

Desirée Armfeldt  Nagy-Kálózy Eszter

Fredrik  Gergely Róbert

Anne Egerman Ágoston Katalin

Henrik  Szemenyei János

Carl-Magnus Malcolm gróg Egyházi Géza

Charlotte Malcolm grófné  Kovács Patrícia

Petra Balogh Anna

Fredrika Patai Anna

Frid, az inasa Vári-Kovács Péter

Lindquist úr  Nótás György

Nordstrom asszony (Nordtstrommné) Balog Tímea

Anderssen asszony (Anderssenné)  Bende Zsuzsanna

Erlanson úr Csapó József

Segstrom asszony (Segstromné)  Megyesi Schwartz Lúcia

Díszlet és jelmeztervek: David Farley

Koreográfia: Lynne Page

Fénytervező: Hartley T A Kemp

Zenei rendező: Caroline Humphris

Hangszerelte: Jason Carr

Hangtervező: Gareth Owen

Dramaturg: Baráthy György

Zenei vezető: Lázár Zsigmond

Jelmezkivitelező: Andó Ildikó, Marton Dianna

Rendezőasszisztens: Kántor Nóra

Producer és művészeti vezető: David Babani

Színpadra állította: Tom Littler

Rendezte: Trevor Nunn

Bemutató: 2011. október 14. 19 óra

süti beállítások módosítása