EMIH: hiba Dörner György kinevezése

Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint elfogadhatatlan Dörner György kinevezése az Új Színház élére. A rabbi a leírtakat kiegészítve kifejtette: az ügyben azért mond véleményt, mert szerinte ez az ügy már nem csak színházi szakmai kérdés.

Köves Slomó azt mondta: egy olyan ember, aki pártrendezvényeken vesz részt, és pártot, politikusokat jelöl meg "példaképként", az a személy már közszereplő is és nem csak színész. 

koves_slomo Hozzátette, "az említett párt (...) és politikus (...) pedig nem csak hogy rasszista, antiszemita nézeteket hirdet, hanem szinte szimbóluma (...) az ilyen típusú nézeteknek a demokratikus Magyarország elmúlt 20 évében". Így elfogadhatatlan hogy az általa képviselt szellemiség helyet kapjon egy közintézményben - közölte Köves Slomó.
A vezető rabbi kitért arra: ez ügyben megkereste Tarlós István főpolgármestert is, "akivel személyes jó viszonyban van", de ennek ellenére nem tudtak egyetérteni a kérdésben. Tarlós István ugyanakkor biztosította őt arról, hogy nem "politikai poszt" az Új Színház vezetése - mondta Köves Slomó.
Az EMIH a közleményben azt írta, hogy Köves Slomó az elmúlt időszakban ezen kívül a népszámlálással kapcsolatos viták miatt szólalt meg. Mint hozzátették, a két kérdéskör látszólag nem kapcsolódik össze, valójában azonban mindkettő ugyanannak a kérdésnek két vetülete, azé a kérdésé, hogy olyan-e magyar a társadalom és közélet, amelyben félelmek nélkül vállalhatják az emberek zsidó identitásukat.

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

süti beállítások módosítása