Új Színház-ügy: Hat budapesti díszpolgár tiltakozik

Hat budapesti díszpolgár - Fischer Ádám karnagy, Ferge Zsuzsa szociológus, Donáth László evangélikus lelkész, Heller Ágnes filozófus, Konrád György író és Zsámbéki Gábor rendező - szerdán levelet küldött Tarlós Istvánnak, amelyben magyarázatot kér a főpolgármestertől az Új Színház igazgatói kinevezése kapcsán.

A díszpolgárok úgy fogalmaznak, hogy az ügy rendkívül rossz fényt vet a főváros vezetőségére, ezáltal magára Budapestre is.

"Arra kérjük, fogalmazza meg pontosan és a nyilvánosság számára érthetően, melyek voltak azok a szempontok, amelyek alapján Ön az illetékes bizottság egyértelmű állásfoglalását felülbírálva nem hosszabbította meg Márta István színházigazgatói megbízását, hanem helyette Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház élére" - áll a levélben.

Mint hozzátették, Dörner György pályázatából kitűnik, hogy azt Csurka István szellemi irányítása alatt fogalmazta, és tervei szerint a színház intendánsa ő lesz. "Önnek tudnia kell, hogy Csurka István a magyarországi antiszemitizmus doyenje, emblematikus alakja, akit az egész világon legkésőbb azóta ismernek és számon tartanak, amióta Kertész Imre (szintén budapesti díszpolgár) Nobel-díjának odaítélésekor kijelentette: a Nobel-díjjal ezúttal Auschwitzot díjazták" - szerepel a levélben.

hatan

Az aláírók szerint "cinikus háttéralkuk, a rasszista szélsőjobbal való titkos összefonódások gyanúja merül fel", amelyet a főpolgármesternek nemcsak a hazai, de a külföldi közvélemény előtt is azonnal és hitelesen meg kell cáfolnia.

A hat budapesti díszpolgár magyarázatot vár Tarlós Istvántól arra, miért döntött így.

"Budapest jó híre érdekében el kell oszlatnia azokat a gyanúkat, hogy Budapest vezetője vagy szélsőjobboldali nyomásnak enged, vagy meggyőződésből szélsőjobboldali eszméket támogat. Kérjük, hozza nyilvánosságra valódi indítékait" - áll végül abban a levélben, amelyet Fischer Ádám karnagy, Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus, Donáth László evangélikus lelkész, Heller Ágnes filozófus, Konrád György író és Zsámbéki Gábor rendező írt alá.

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

süti beállítások módosítása