Dobbantás a gyimesi csángókért...

Új bemutatóra készül a Honvéd Táncszínház, az „Élő Martin Archívum" sorozat VI. állomásaként az ezeréves határ mentén fekvő erdélyi Gyimes táncanyagát dolgozzák fel Zsuráfszky Zoltán koreográfus vezetésével.

3-407

 

A Honvéd Táncszínház 1994-ben indított „Élő Martin Archívum" sorozata a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György (1932-1983) táncfilmezéseinek útvonalát követi, így tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben, amelyek meghatározó jelentősséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is. A Honvéd Táncszínház és zenekara ezen sorozatával gyűjtőútjainak főbb állomásait, így Kalotaszeg, Szatmár és Mezőség táncait állította színpadra.

A legújabb, az „Élő Martin Archívum" sorozat VI. állomása az ezeréves határ mentén fekvő erdélyi Gyimes.

 

Martin_GyMartin György

 

Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője az 1970-es évek közepétől gyakran járt Gyimesben, amely akkor még mind néprajzilag, mind a táncgyűjtések szempontjából igazi fehér foltnak számított. A vidék szépsége és a tánc ősi, archaikus jellege lenyűgözte és örök rajongójává tette a fiatal táncművészt és táncgyűjtőt, aki így a legelsők között tanulhatta meg és leshette el az ott élő magyarság tánckultúráját. Martin György a kezdetektől atyai figyelemmel kísérte az akkori fiatalok néprajzi gyűjtéseit, irányította szakmai munkájukat. 1980-ban felhívta Zsuráfszky Zoltán figyelmét arra, hogy egy hiánypótló munkára van szükség a táncgyűjtések terén; az első gyimesi hangosfilm elkészítésére. Hosszas előkészületek után, az akkori politikai helyzet nehézségeit leküzdve, a felvételre 1980 augusztusában került sor egy jeles gyimesi adatközlő, Kicsi Kóta Károly pajtájában.

Az „Élő Martin Archívum sorozat" legújabb darabjának apropója nem más, mint a 30 évvel ezelőtti filmezés. A műsorban e ma már archívnak számító film pontosan megtanult anyagával, illetve a gyimesi táncok ihletésére készült koreográfiákkal szeretnék színpadi formában megőrizni Gyimes népművészeti örökségét.

 

A Honvéd Táncszínházról:

Az 1949-ben alapított, több művészeti kart ötvöző Honvéd Együttes Táncszínháza Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptánc együttese.

„Anyanyelve" a Kárpát-medence néptánc kincse, amelyből a nagyformátumú táncdrámáktól a népi vígjátékokig, a klasszikus tragédiáktól a mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik.

A Táncszínház zenekarának (zenei vezető: Árendás Péter) muzsikusai pedig a Kárpát-medence régi paraszti zenéjének kutatására és megörökítésére vállalkoztak.

2007 óta a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Harangozó-díjas, kiváló és érdemes művész.

2011-ben a Honvéd Együttest Prima Primissima-díjra jelölték.

 

Gyimes - „Élő Martin Archívum VI."

Dobbantás a gyimesi csángókért...

A Honvéd Táncszínház és zenekara előadása

Néprajzi szaktanácsadó: Sára Ferenc

Zene: Papp István „Gázsa"

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

forrás: Honvéd Táncegyüttes

 

TPP: Október 21-ig látható az Erzsébet téri Gödör Klubban a Hagyományok Háza fotókiállítása, Gyűjtés közben címmel, amelyen többek között Martin György munkásságát is nyomon követhetjük. 


süti beállítások módosítása