Dörner György újra nyilatkozik

A csütörtök esti Éjjeli őrjárat című kulturális magazin az Új Színház ügyével foglalkozik majd. Ennek keretében Dörner Györggyel is interjút láthatnak, ebből adunk ízelítőt.

Éjjeli őrjárat címen kulturális magazint indított a Duna 2, ami hétköznaponként 21.30-tól van képernyőn. A műsorvezetők Veiszer Alinda és Teszári Nóra, akik szerint "kulturális tradíciót és kortárs művészetet, értő beszélgetéseket és bátran felvállalt vitákat" láthat, aki hétköznaponként 21.30-tól a volt Autonómia csatornára kapcsol. A keddi A'la'Kult-ban Teszári Nóra várja a nézőket az aktuális kulturális hírekkel, amelyhez a pénteki Kulissza szolgál műhelytitkokkal. Veiszer Alinda három estét kap az ötből, ő a háziasszonya a hétfőn Kontakt címmel szervezett találkozásoknak, ahol egymásért eddig csak titokban rajongó hírességekkel beszélget. A szerdai Retró-ban az elmúlt fél évszázad kulturális eseményeit ismerheti meg a néző az egykori szereplők szemszögéből, a tényfeltáró jellegű csütörtöki Konkrét-ban pedig vitás feleket ültet egy asztalhoz a műsorvezető. Október 13.-án, azaz ma este az Új Színház ügye lesz a téma. A műsorban megszólal majd Márta István, Tarlós István, Schilling Árpád és Bodolay Géza, illetve Dörner György. Az alábbiakban részletet közlünk az interjúból, amelyet este teljes egészében láthatnak:

ejjeli_orjarat_

Miért gondolja, hogy szükség van a magyar dráma színházára? Miért gondolja, hogy a magyar dráma más színházakban nem kap teret?

Dörner György: Talán teret kap. De talán nem olyan hangsúllyal, mint én szeretném. Elfelejtődnek a magyar drámaírók. Lehet, hogy néhány év múlva azt sem fogják tudni a nézők, hogy ki az a Gyurkovits Tibor, Németh László, Illyés Gyula, Szakonyi Károly, Csurka István. Ezt meg kell előzni. Ez egy olyan bolt lesz, amiben főleg ilyen árucikket árulnak.

Most főleg olyan kortársakat említett, akik idősebbek, vagy már meg is haltak. Fiatalabb drámaírókkal tervezi az együttműködést?

Dörner György: Hogy a bánatba ne?!

Kikkel?

Dörner György: Sőt, kifejezetten olyan drámák bemutatását tervezem, amik még meg sem születtek. Elég sok minden megíródott, sokat írtak a drámaírók a jelenlegi korról és a közelmúltról, de valahogy az én igényem más. Valóságot, álvalóságot írnak meg…koszlott helyszínek, Keleti Pályaudvar, csövesek. Meg a lecsúszottak.

doornergyDörner György

Látta a Keleti Pu. című darabot?

Dörner György: Nem láttam sajnos. Azt hiszem, már nem is megy valami miatt, talán a … nem tudom konkrétan, úgyhogy inkább nem is mondok semmit róla. Azt hallottam, hogy nem megy. Én királydrámát is szeretnék, ebből a korból. XX.század végi, XXI.század eleji királydrámát, arról, hogy mi zajlódik odafönt. Mert hogy lent mi zajlódik, arról nagyon sokan, sokféleképpen írtak.

Mégis milyen témát tartana elfogadhatónak?

Dörner György: A királydrámák általában királyokról, uralkodókról szólnak. Na most a XX.század végi Magyarországon is voltak uralkodók, éppen nem királyoknak nevezték őket, de uralkodni uralkodtak.

Kell-e direkten erről a korról írni? Például a volt miniszterelnökről?

Dörner György: Nem tudom. De meg kell azért fogalmazni a szándékot. Én, mivel nem vagyok drámaíró, nyilván nem tudok elég konkrétan fogalmazni a drámaírással kapcsolatban, de az igényemet egy drámára meg tudom fogalmazni, mint ahogy azt már meg is tettem. Le kell írni, hogy az ezerféleképpen, vagy csak egyféleképpen magyarázott történelem valamiféle művészi közvetítéssel teljesebb képet hozzon a történelem alulinformáltjainak.

Kik azok, és mi az, ami egyoldalúan van tálalva ön szerint?

Válasz a Duna2-n, holnap 21.30-tól az Éjjeli őrjárat Konkrét című műsorában

 

Az Új Színház ügye kapcsán a TV2 is készített tudósítást

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással


süti beállítások módosítása