Új Színház-ügy: Erdélyi színházak nyilatkozata

Szolidaritásukról és elismerésükről biztosították a romániai magyar színházakat tömörítő érdekvédelmi szövetség tagjai Márta Istvánt. A Színház.hu-hoz eljuttatott közleményükben leírják: "A határon túli magyar színjátszás magas szakmai szintje és specifikus helyzete miatt – legyen szó a Kárpát-medence bármely országában működő társulatról – többre érdemes, mint arra, hogy átgondolatlan és az előzetes egyeztetések hiánya miatt hiteltelenné váló stratégiákban kirakatbábu szerepet töltsön be".

Közlemény:

Mint a romániai magyar színházakat tömörítő érdekvédelmi szövetség létrehozásának kezdeményezői, megdöbbenéssel vettük és vesszük tudomásul az elmúlt napokban az Új Színházban bekövetkezett igazgatóváltásról megjelenő híreket.

Akár minden más fontos terülten, a kultúra és a színház terén is csak hosszútávú tervezéssel és következetes intézkedésekkel lehet jelentős eredményeket elérni. Ebből kifolyólag értetlenül és aggódva szemléljük egy 13 éve tartó színvonalas, szakmailag eredményes munkafolyamat hirtelen félbeszakítását.

Ezúton is szeretnénk szolidaritásunkról, illetve elismerésünkről biztosítani Márta Istvánt, valamint ismételten ki szeretnénk fejezni köszönetünket egy, az anyaország határain kívűl eső színházakat tömörítő érdekvédelmi szervezet megalapításának kezdeményezésében nyújtott segítségéért.

A budapesti Új Színház igazgatói székéért versenybe szállt pályázók kiemelten fontosnak tartják a határon túli magyar színházakkal történő kapcsolattartást és együttműködést, ezért megszólítva érezzük magunkat. Alakuló szervezetünktől idegen minden kirekesztő, szélsőséges nézet, továbbá kötelességünknek érezzük fellépni minden olyan esetben, amikor a politikai döntések során mellőzik a szakmai szempontokat.

Azt gondoljuk, hogy a határon túli magyar színjátszás magas szakmai szintje és specifikus helyzete miatt – legyen szó a Kárpát-medence bármely országában működő társulatról – többre érdemes, mint arra, hogy átgondolatlan és az előzetes egyeztetések hiánya miatt hiteltelenné váló stratégiákban kirakatbábu szerepet töltsön be.

 

A közlemény aláírói:

Balázs Attila – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

Béres László – Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós

Keresztes Attila – Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat

Deák Gyula – Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy

Gáspárik Attila – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat

Kolcsár József – Kézdivásárhelyi Városi Színház

Nagy Pál – Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

Tapasztó Ernő – Aradi Kamaraszínház

Tompa Gábor - Kolozsvári Állami Magyar Színház

Parászka Miklós – Csíki Játékszín, Csíkszereda

Sebestyén Aba – Yorick Stúdió, Marosvásárhely

Szabó K. István – Szigligeti Színház, Nagyvárad

Zakariás Zalán – Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

Visky András - Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

süti beállítások módosítása