Ünnepel a Szigligeti Színház

A Szigligeti Színház kétnapos rendezvénysorozattal készül az új évad ünnepélyes megnyitására. Könyvbemutatókkal, szombaton egész napos rendezvénnyel ünneplik a nagyváradi színházépület átadásának 111. évfordulóját. Az esti ünnepi előadáson Szigligeti Ede legismertebb darabját, a Liliomfi című vígjátékot láthatja a közönség, Keresztes Attila rendezésében.

szigligeti_edeA Liliomfival nyitja az évadot a nagyváradi Szigligeti Színház

A nagyváradi születésű szerző 1849-ben, elmondások szerint mindössze két délután alatt írta meg a Liliomfit, keletkezési körülményei okán „ostromállapotbeli elmeszüleménynek" is nevezik.

Cselekménye a műfajhoz illően bonyodalmas: Szilvai professzornak az a terve, hogy gyámsága alá tartozó unokaöccséhez feleségül adja titokban nevelt gyámleányát, Mariskát. A fiú közben a professzor tudta nélkül Liliomfi néven színésznek áll, s mint „éhenkórász teátrista" meghódítja Mariska szívét. A megözvegyült professzor ellenzi a házasságot, éppen attól félti a lányt, akihez feleségül szeretné adni.

Keresztes Attila rendező, aki már több sikeres vígjátékot jegyez, az egykori és mai színészet közötti különbségekre és párhuzamokra helyezi a hangsúlyt: „111 év alatt nagyot fordult a világ, és óriásit változott a társadalom, így a mai Liliomfi nem lehet ugyanaz a Liliomfi, mint egykoron, reflektálnia kell mind az örökös, ciklikusan ismétlődő, mind az új problémákra" - vallja a rendező. Ugyanakkor a hasonlóság is szembetűnő: ahogy a vándorszínészet korában a „teátristákra" sanyarú sors várt, manapság újra a színművészet és a színészek kiszolgáltatottságát tapasztalhatjuk.

A Liliomfi lényegében a színész és a társadalom viszonyát ábrázolja, a színészet dicséretét jelenti egyfajta, jó értelemben vett irónia által, mellyel a színész az őt körülvevő világhoz viszonyul.

 

Szigligeti Ede: Liliomfi

Szereplők: Hajdu Géza, Csíky Ibolya, Pitz Melinda, Hunyadi István, Kardos M. Róbert, Szotyori József, Gajai Ágnes, Pál Hunor, Dimény Levente, Varga Balázs

Rendező: Keresztes Attila

Diszlet: Mira János

Jelmez: Bianca Imelda Jeremias

Zene: Cári Tibor

Az október 15-i bemutatót követően az előadást legközelebb október 19-én, 23-án és 26-án 19 órától láthatják.

 

liliomfi_plakat

 

A 2011-2012-es évad nyitórendezvényei

 

A rendezvénysorozat első programja egy pénteki könyvbemutató, a színház emeleti előcsarnokában. Szombaton megkoszorúzzák a névadó Szigligeti Ede szülőházát a drámaíró nevét viselő utcában, majd Szigligeti szobra előtt tiszteleg a társulat Szabó K. István művészeti igazgató ünnepi beszéde után.

Ezt követően a színház emeleti előcsarnokában mutatják be azt a krónikát, amelyet a nagyváradi színház zárkövéről és az alatta 111 évvel ezelőtt elhelyezett dokumentumokról írt Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tudományos igazgatója, valamint Tóth Zsuzsanna restaurátor és Nagy Béla színháztörténész, a nagyváradi magyar társulat egykori irodalmi titkára - írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

 

nagyvarad_szinhaz_egykoronA nagyváradi színház egykoron

 

Ugyancsak a színház épületében adja át az idén létrehozott önálló magyar színház menedzserigazgatója, Czvikker Katalin a teátrum idei díjait, majd a páholyfolyosón megnyitják azt a színháztörténeti kamaratárlatot, amelyre az OSZK szolgáltatott anyagot: korabeli váradi színlapokat, plakátokat és egyéb relikviákat.

nagyvarad_114...és ma

 

Az esti ünnepi előadáson az idén felújított színházépületben a közönség Szigligeti Ede legismertebb darabját, a Liliomfi című vígjátékot láthatja.

Az ünnepélyes évadnyitás részletes programját alább olvashatják.

 

2011. október 14., péntek

17 óra: könyvbemutató

Banner Papp Mária

PAPP MAGDA EMLÉKKÖNYV

A kötetet bemutatja: Banner Zoltán művészettörténész

Helyszín: a színház emeleti előcsarnoka

 

2011 október 15., szombat

15 óra: koszorúzás Szigligeti Ede szülőházánál

Emlékbeszédet mond: Nagy Béla színháztörténész, a nagyváradi magyar társulat egykori irodalmi titkára

Helyszín: Szigligeti Ede utca 16. szám

15.30 óra: koszorúzás Szigligeti Ede szobránál

Emlékbeszédet mond: Szabó K. István, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója

Helyszín: a színház előtt, Szigligeti Ede szobránál

16 óra: könyvbemutató

ÚJ TEMPLOM – RÉGI OLTÁR

A nagyváradi Szigligeti Színház Zárkövének krónikája, 1900–2011

A kötetet bemutatja: Péter I. Zoltán, helytörténész a szerzők,

dr. Boka László, Tóth Zsuzsanna és Nagy Béla jelenlétében

Helyszín: a színház emeleti előcsarnoka

17.30 óra: ünnepélyes díjátadás

A Szigligeti Színház díjait átadja: Czvikker Katalin menedzserigazgató asszony

Helyszín: a színház emeleti előcsarnoka

17.45 óra: színháztörténeti kamarakiállítás megnyitása és megtekintése

Helyszín: a színház emeleti páholyfolyosója

19.00 óra: évadnyitó előadás

Szigligeti Ede

LILIOMFI

vígjáték

a Szigligeti Társulat előadása

Rendező: Keresztes Attila m. v.

Helyszín: a színház nagyterme

süti beállítások módosítása