Csurka szerint gyalázat, ami eddig folyt

Csurka István a Heti Válasznak adott nagyinterjújában kifejti, magyar színházat, magyar főiskolát szeretne. Szemléztük a beszélgetést.

A TELJES INTERJÚ A HETI VÁLASZ nyomtatott változatában olvasható.

Elnök úr, vagy művész úr?

Szerkesztő úr. Világéletemben annak szólítottak, ahogy egyébként az összes nagy írót – nem mintha közéjük sorolnám magamat. Ha kimegyek a lóversenyre, akkor is így hívnak.

Arra utaltunk: a MIÉP ellehetetlenülése után ismét művészeti ügyekkel foglalkozhat az Új Színházban.

Szellemi atyja vagyok a pályázatnak és a Színháznak: Dörner Györggyel egyetértésben. Felháborítonak tartom, -saját sorsomat is beleértve-, hogy a Magyar dráma sehol nem lel otthonra. Én tehát az Új Színházat a már megszületett és a korhoz hozzászóló új Magyar dráma számára akarom fenntartani.

Friss darabjai közül kettő is fut majd, ráadásul Gyurcsány Ferencről is tervez egyet.

Azt nem én fogom megírni. Pályázatot írunk ki rá.

Az őszödi beszédet kell színre vinni?

Az egész életét. A meggazdagodását, megőrülését, azt, hogy hová tartozik. Lényeg, hogy hasson, s hogy lehetőséget kapjanak a fiatal írók.

Feltétlenül politikai vagy a Magyar sorskérdések kellenek a jó drámába?

A drámák, amelyeket most írtam, valóban sorskérdésekkel foglalkoznak. Főleg A hatodik koporsó. De mindenfélére szükség van, ami magyar.

csurkaist

Egressy Zoltán zseniális darabját, a Portugált például látta?

Most fogom megnézni .Megkeressük ezeket a fiatal embereket, akik tudnak drámát írni. Játszani fogjuk a darabjaikat.

Amint a MIÉP kimúlt, önt is elkezdték játszani: Sopronban 2006-ban a Döglött aknákat, idén a Karinthy Színházban az Eredeti helyszínt tűzték műsorra.

Nem így áll a dolog. Addig nem játszották egy drámámat sem, amíg öt éve a Turay Ida Színház elő nem vette a Döglött aknákat, Ujlaky Dénes és Koncz Gábor főszereplésével ment a darab, azt vitték Sopronba. A Karinthy Színház pedig egyetlen szóváltoztatás nélkül játssza az Eredeti helyszínt, amelyet 1975-ben írtam. Ez két magánszínház. A többiről le voltam tiltva.

Ha nem pártelnökösködött volna, talán játszották volna a darabjait, sőt írt volna új műveket is. Nem bánja a politika fősodrában töltött időt?

Írtam én addig is, amíg pártelnök voltam. Az esztéta című regényt, amelyben a kistarcsai ügyemet írtam meg, de két novelláskötetet is, ötezer oldalnyi cikket, tanulmányt. Drámát viszont nem lehet úgy írni, hogy biztos lehetsz: nem fogják játszani. Törvénybe volt tán foglalva, hogy politikus darabját tilos? Ez csak egy rám szabott törvény volt. Göncz Árpád például nem volt politikus? (….)

Azért az államfő más kategória mint egy radikáljobb vezér.

Ugyan! Őt játszották, az összes Magyar szerzőt meg elküldték stúdiószínházakba. Gönczöt játszották még New Yorkban, Washingtonban is. Tudja ki mutatta be? Aki a sukorói kaszinóvárost meg akarta építeni. Lauder. A Zsidó Világkongresszus elnöke. Ócska SZDSZ-es trükk volt az egész. Nehogy legyen hátországa a magamfajtának, nehogy lássák az emberek, hogy ma sem mondanak mást, mint amit régen megírtam.

Épp nincs oka panaszra. Mi fog számítani? Világnézeti azonosság vagy jó dráma kell? Ha Spiró György drámát ír, színre viszi?

Neki éppen vannak színházai, amelyek játsszák, nem lesz az első között, akiket fel fogunk kérni. „Jönnek a mélymagyarok, jönnek a szarból...” Hogy is volt az averse, amely miatt kitiltották az Írószövetségből? Mi inkább magyar szerzőket akarunk játszani.

Spiró tán nem magyar szerző?

Nem tudom. Íróként számomra nem bizonyította, hogy az lenne.

Magyarul ír magyaroknak.

Kertész Ákos is magyarul írt az Amerikai Népszavában. De nem magyarként. Azt ne higgyük, hogy ez véletlen. Ki akarnak robbantani valamit, szeretnének egy-két zsidó áldozatot. Szándékos provokációja ez az Amerikai Népszavának, ahová egyébként a fél SZDSZ irogat.

(....)

Kétharmados győzelem után nem furcsa a magyarság elnyomásáról írni – ahogy a színházi pályázatban áll?

Nem. A magyarság jelentős része ma is liberális nyomás alatt áll. A liberális televíziók túlsúlya kétségtelen, és ezt a magyar dráma sínyli meg.

A pályázati PR-anyag tervei közt azt olvassuk, hogy a ”nemzeti tartalmú újságokat, médiumokat” célozzák meg. Hirdetésekhez jut tehát lapja, a Magyar Fórum is?

Természetesen.

Az nem fáj, hogy a szakmai zsűri előtt 6-2 arányban kikapott a pályázatuk?

Szégyelltem is volna, ha az Ascher Tamás-felé zsűri a mi pályázatunkat választja. Egy korábbinál egészségesebb kultúrpolitika megoldhatja a sorsát annak a gyalázatnak, ami itt folyt eddig.

Mit szeretne helyette?

Magyar színházat, magyar főiskolát.

 

A TELJES INTERJÚ A HETI VÁLASZ nyomtatott változatában olvasható.

Forrás: Heti Válasz

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással


süti beállítások módosítása