Új Színház-ügy: Esterházy kikéri magának a hallgatást

Esterházy Péter Kossuth-díjas író arra ösztökéli Halász Jánost, L. Simon Lászlót, Szőcs Gézát, illetve a formális felelősség birtokosát, Tarlós Istvánt, hogy magyarázzák meg, miért Dörner Györgyöt választották az Új Színház élére.

A friss Élet és Irodalomban megjelent jegyzetében Esterházy Péter arról ír, hogy nem a jó novellista, Csurka István vagy a Stílusgyakorlatok bravúros színésze, Dörner György kapta a színházvezetői megbízást, hanem „a Magyar Fórum maga” és „a Jobbik-rendezvények harsány szereplője – ez a szellemiség kapott most zöld utat. Úgy tudtuk, föltételezzük, reméljük, hogy ez a szellemiség nem összeegyeztethető a kulturális kormányzatéval, a Fideszével, általában a konzervativizmussal. Vagy tessék szólni, hogy itten változás állott be.”

esterhazy

Az író szerint „ha a szélsőség bekerült a parlamentbe, meg kell kapniuk azt, ami törvény szerint nekik jár, pénz, szolgálati autó, székház, mittudomén – de barátságosnak nem kell lenni. Ellenkezőleg: a viszolygás alapvető (minimális) hazafias kötelezettség”.

Éppen ezért Esterházy Péter arra „ösztökéli” az állami kulturális irányítás három vezetőjét, illetve a főpolgármestert, „hogy mondanának már egy európai mondatot: mért. A nem válasz is válasz, ám ezt nem fogadom el. A hallgatást – hát azt kikérem magamnak.” 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk szakmai bizottsági tagokkal:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással


süti beállítások módosítása