Hajmeresztő nyomozás a Győri Nemzetiben

"Ugye ön is érezte már úgy, hogy szívesen megváltoztatta volna egy történet befejezését? Filmeket nézünk, könyvet olvasunk, színházba járunk és olyan kevés önállóságot kapunk! Most itt a lehetőség! Paul Pörtner bűnügyi társasjátékra hívja önöket" - ajánlják a Hajmeresztőt az alkotók.

A darabról:

A történet a Hajmeresztő fodrászszalonban játszódik, a nézők a szalon vendégei. A bonyodalom, ahogy illik, egy gyilkosság hírével kezdődik, a fodrászat feletti lakásban holtan találják Isabel Czerny művésznőt. Ki ölte meg? Talán a tulajdonos, Tony Whitcomb (Járai Máté)? A fodrászlány, Barbara DeMarco (Mihályi Orsolya)? Netán a régiségkereskedő Edward Lawrence (Ungvári István)? Esetleg Mrs. Shubert (Agócs Judit), a szenátorné?

Két álcázott nyomozó, Rupnik Károly és Pingiczer Csaba faggatja a vendégeket, mint lehetséges gyanúsítottakat. A nézők itt kapcsolódhatnak be a cselekménybe, hiszen ők is tanúi voltak mindannak, ami a fodrászszalonban történt. Kérdezhetnek a színészektől, élőszóban vagy írásban, ahogy tetszik. Az interaktív játék kíváncsi és érdeklődő közönséget feltételez, de az is jól szórakozhat, aki csak szemlélni kívánja az előadást anélkül, hogy maga is nyomozna.

hajmereszto1Görög László rendező keveset árul el előre, azt mondja, helyben, élőben kell megismerkedni a darabbal. A kíváncsi, érdeklődő nézők egy nagyon jó játék részesei lehetnek, a rendező ígérete szerint nem átlagos színházi este vár a közönségre.

hajmereszto2

Az előadás előélet:

Az előadás előélete 1963-ban kezdődött, a német Paul Pörtner ekkor írt Scherenschnitt címmel egy fodrászszalonban játszódó pszichodrámát annak illusztrálására, egy bűntény kapcsán mire és hogyan emlékeznek vissza az emberek. A darabot később Bruce Jordan és Marilyn Abrams írta át és alkalmazta színpadra, a Shear Medness című bűnügyi komédiát 1978-ban mutatták be. Az Egyesült Államokban minden eddigi színházi sikert megdöntött, Bostonban 1980 óta van műsoron.

gorog

Az olló-őrületből született a magyar cím, a Hajmeresztők. A darab magyar ősbemutatójára húsz évvel ezelőtt került sor a fővárosi Radnóti Színházban, ahol Görög László a szalon tulajdonosát alakította. A krimikomédia azóta több vidéki és fővárosi teátrumban aratott sikert.

hajmereszto_lap

KÉPEK AZ ELŐADÁSBÓL:

1

Ungvári István és Rupnik Károly

2

Agócs Judit

5

Mihályi Orsolya és Rupnik Károly

4jarai

Járai Máté

 

Forrás: Győri Nemzeti Színház, Győrplusz

süti beállítások módosítása