Harc a grundért Dunaújvárosban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza október 13-án tartotta a 2011-12-es évadának első bemutatóját, mely Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének színpadi adaptációja. A mű színpadi változatát Török Sándor írta, a darabot pedig a teátrum egyik kiváló színésze, Kiss Attila vitte színre.

Pl_Utcai_Fik022

Az előadás gyerekszereplői az országosan is ismert és elismert dunaújvárosi diákszínjátszók közül kerültek ki, akik a nyári színészválogatás eredményeképpen most először találkozhattak igazi színházi munkával és körülményekkel. A felnőtt szerepeket a Bartók Kamaraszínház társulati tagjai játsszák: Jakab Csaba Rácz tanár úr szerepét, Baksay Erika Nemecsek anyukáját, Farkas Erik Csetneky úr, Horváth István pedig Janó karakterét alakítja.

 

Pl_Utcai_Fik013

Ők nem csupán a szerepek megformálásával segítik a rendező Kiss Attila munkáját, hanem az előadásban szereplő gyerekek színházra nevelésével, a színészi munka alapjainak megtanításával is hozzájárulnak a darab létrejöttéhez és az előadás sikerességéhez.

 

Pl_Utcai_Fik049

 

Dunaújvárosban Horváth András személyében találták meg a fizikálisan és mentálisan is ideális alkatú, madárcsontú, esendő, de félelmét legyőzni is tudó főszereplőt, aki ezzel a szeretnivaló kisugárzásával hamar közönségkedvencé válhat.

A Pál utcai fiúk vezérét Dedecsik Ferenc (Boka) játssza, a vörösingesek vezérének szerepét pedig Jakab Márk (Áts Feri). A darab további diák szereplői: Dubai Péter (Geréb), Varga Zoltán, Szabó Zoltán (Pásztorok), Kármán Noé (Csónakos), Körösztös Gergő (Csele), Hanák Norbert (Barabás), Tillinger Marcell (Kolnai), Terneki Tamás (Richter), Jakoda Benedek (Leszik), Jóna Ádám (Szebenics), Szentirmai Tamás (Weisz), Horváth János Attila (Wendauer) és Szekeres Petra (cselédlány).

 

Pl_Utcai_Fik062

 

A darab létrejöttében közreműködött Kalácska Gábor díszlet- és jelmeztervező, kiváló dunaújvárosi képzőművész, Balogh Zoltán zeneszerző, Tóth Boglárka színpadi mozgásért felelős munkatárs, aki a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház társulati tagja is. Az ő összehangolt munkájuknak köszönhetően egy remek két felvonásos darabot láthat a nagyérdemű.

Fotók: Ady Géza

forrás: Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

süti beállítások módosítása