Egy nagy családról - Szülinapot ünnepelt a veszprémi színház

A veszprémi Petőfi Színház első önálló társulata megalakulásának ötvenedik születésnapját ünnepelték szombaton a teátrumban.

koldus

A Veszprémi Petőfi Színház társulata október 15-én ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját - 1961. október 13-án kezdte meg önálló működését. A jubileum alkalmából Brecht-Weil Koldusopera című zenés színművével köszöntik a színház egykori és jelenlegi tagjait, valamint közönségét, közölte Oberfrank Pál, a színház igazgatója, aki kiemelte: egy "nagy családként" gondol a társulatra, generációk nőttek fel a színházban, sokakat köt ide emlék, élmény. A díszelőadás előtt ünnepi köszöntők hangzanak el, díjakat kapnak az örökös tagok, az évtizedek óta a színházban dolgozók és az évtizedek óta hűséges bérletes nézők. Oberfrank Pál, az elmúlt öt évtized színészi alakításaira, előadásaira, a díszletekre és a "szellemi teljesítmény tengerére" visszatekintve úgy fogalmazott: a Veszprémi Petőfi Színház töretlen progresszivitással "élte életét", s a kor legjobbjait megragadva a legjelentősebb szerzőket és a legfrissebb alkotásokat vonultatta fel. Szólt arról is, hogy az elmúlt évek szárnyalása mára a túlélésért és a szellemi-erkölcsi hanyatlás elleni küzdelemmé "silányult". "A színház a közösség lelke és temploma, ahol a színész lelép és fellép, de a színház megmarad" - fogalmazott a direktor.

oberfrank1

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az elmúlt fél évszázadra emlékezve azt mondta: a város a színháznak is köszönheti, hogy ma a Dunántúl kulturális központja. Köszönetet mondott a társulat minden eddigi tagjának, aki a színpadon töltött "minden egyes perccel hozzáadott egy kicsit ahhoz a gazdagsághoz, amit birtokolunk". Beszédében megemlékezett Óvári Ferenc korábbi veszprémi parlamenti képviselőről, aki a színház épületét felépítő egyesület alapítója és elnöke volt, s róla nevezték el az utcát is, ahol a Petőfi Színház található. Hozzátette: a magas színvonalú színház kiemelkedő színészegyéniségeket fogadott be, akik munkásságukkal gazdagították a várost.   

Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke szerint a nézőszám és az eladott bérletek száma azt bizonyítja, hogy a nehéz időszak ellenére óriási igény van a művészetre.
Az ünnepségen - ahol a színház régi dolgozói, színészei, rendezői, igazgatói is megjelentek - négy új taggal kilencre bővült a színház örökös tagjainak száma: Petrik János, a színház lakatosműhelyének nyugalmazott vezetője, Horváth Katalin súgó, Bakody József és Meszléry Judit színművészek kapták az elismerést.

nezoter

Oberfrank Pál köszöntője:

TISZTELT KÖZÖNSÉGÜNK! Jubileumi évad kezdődik a 2011. év szeptemberében. A Veszprémi Petőfi Színház Társulata 50 éves lett! Sok-sok szép előadás, emlékezetes alakítás, izgalmas rendezés, nagy egyéniségek sora örvendeztette meg a színházszerető nézőket az évtizedek alatt, akik így maguk is nagy idők nagy tanúi lehettek. Önöket, kedves Közönség, akik ma is oly nagy hűséggel, kitartással jönnek el évadról-évadra, időt, pénztárcát nem kímélve, hogy estéről estére átéljék a színház varázsát. Köszönjük ezt a hitet, ezt a kíváncsiságot, ezt a nyitottságot! És köszönjük a Művészeknek, akik megszerettették Színházunkat a Közönséggel, akik olyan alázattal és tehetséggel alkottak itt e fél évszázad alatt. A színház korábbi vezetőinek, akik óvták és megőrizték a Társulatot, a számtalan dolgozónak, akik mind a színház szent ügyét szolgálták és szolgálják ma is.

Meglepetések a jubileumi évadban:

A jubileumi évad számos meglepetést tartogat. Folytatódnak a kiállítások, ugyanakkor kísérő rendezvények indulnak. Havonta irodalomtörténeti sorozatot tartanak, melynek első részében Az utolsó básbug - Rapszódia a bujdosó sorsáról címmel Takaró Mihály irodalomtörténész Mikes Kelemen életének legérdekesebb és legdrámaibb pillanatait idézi fel (II. Rákóczi Ferenc íródeákja és kamarása 250 éve halt meg Rodostóban) október 3-án, hétfőn 18 órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Közreműködik: Oberfrank Pál színművész. Varga Róbert újságíró, a színház sajtóreferense vezeti a Pódium beszélgetések sorozatot, melynek keretében veszprémi, valamint innen indult színészek, rendezők, művészházaspárok vallanak életükről, pályájukról, az első beszélgetés október végén lesz. Csontos János vezetésével építészettörténeti sorozat indul, Papp János színész pedig Úton vagyunk című útinapló sorozatában beszél különleges utazásairól.
A vasárnapi matiné keretében pedig opera keresztmetszeteket hallhat-láthat a közönség, a kezdeményezéshez Miklósa Erika operaénekes is szívesen csatlakozott. (naplo-online)

eperjes

Eperjessel beszélgetnek Veszprémben

Eperjes Károly hitvallását, a nemzetről, a magyarságról vallott gondolatait ismerhetik meg az érdeklődők az Emlékpont Gondolkodó Polgár soron következő estjén október 17-én. Október 17-én, hétfőn délután 5 órától, a közgyűjtemény előadótermében a beszélgetést Szenti Tibor író, néprajzkutató vezeti, szó lesz az emberről, hitről, erkölcsről, valamint október huszonharmadikához közeledvén 20. századi történelmünk sorfordító eseményeiről, az 1956-os forradalom és szabadságharc felemelő pillanatairól is

süti beállítások módosítása