Szociopoly a Színháztéren

17-én, a Szegénység elleni küzdelem világnapján 16 órától, Pécsett a Színháztéren (esőhelyszín: Dominikánus ház) óriás szociopoly társasjátékot szerveznek.

Ma Magyarországon az emberek 15%-a, a gyerekek 20%-a él az uniós szegénységi küszöbnél kevesebb jövedelemből. Minden ötödik gyerek olyan családban nő fel, ahol senkinek nincs rendszeres, bejelentett munkája. Ezek a családok segélyekből, családtámogatásból és alkalmi vagy fekete munkából tartják fenn magukat. Egyre általánosabbá válik az a nézet, hogy a hazai segélyezési rendszer túlságosan bőkezű, az emberek inkább erre alapoznak, mert jobban megélnek így, mintha elmennének dolgozni.

 

A játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, fekete munkából szerezhető jövedelem. A játék során egy átlagos hónap napjain haladnak végig - némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével -, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak.). A köztéren zajló játékra döntéshozókat, a média képviselőit, szociális munkásokat és érintetteket (akik a rendezvény után is hangot adhatnak a szegénységgel kapcsolatos témáknak) hívnak meg.

szocio

A játékosok száma nincs megkötve, az optimális létszám 4-6 fő (ha kevesebben játsszák, akkor kevés „esemény” történik kevésbé érdekes a játék, ha többen akkor túl sok idő telik el míg egy játékosra sor kerül). Szükség van egy játékvezetőre, aki az önkormányzat, a boltos és az uzsorás szerepét játssza. Egy játék időtartama (4-6 fő esetén) kb. 20-30 perc.

A játék elején mindenki megkapja a ma Magyarországon elérhető támogatásokat: vállalhatnak egy vagy több gyermeket, ez esetben családi pótlékot és GYES-t kapnak, regisztráltathatják magukat a munkaügyi központban, ahol segélyhez (rendelkezésre állási támogatás) jutnak, ezen kívül lakásfenntartási támogatást is kapnak az önkormányzattól. A játék folyamán közmunkából vagy fekete munkából szerezhetnek jövedelmet (esetleg bejelentett „valódi” munkához is juthatnak), kaphatnak eseti segélyt, és akinek szerencséje van, az találhat vagy nyerhet is pénzt. A játék folyamán mindenkinek kell élelmiszert vásárolnia (a KSH létminimum-számításain alapuló mértékben), be kell fizetnie a lakásfenntartás költségeit (ha nem teszi meg, akkor esetleg – áram híján – megromlik az ennivalója, megbetegszik a hidegben, vagy megbüntethetik), ezen kívül a gyermekek iskoláztatása, a közlekedés, aruházkodás, az orvosi ellátás is kiadásokkal járnak. Ha valakinek nincs pénze akkor a kisboltban vásárolhat hitelbe, vagy az uzsorástól kérhet kölcsönt. A játékban az nyer, akinek sikerül túlélnie a hónapot.

 

 

süti beállítások módosítása