Márta István első és utolsó levele Pozsgai Zsolthoz

Pozsgai Zsolt, az Új Színház leendő főrendezője az Echo TV-ben a színház jelenlegi igazgatójáról is nyilatkozott. Az alábbiakban Márta István válaszát olvashatják.

Részlet az Echo TV Pozsgai Zsolttal készült interjújából:

- Annakidején Márta István ellen is mentek támadások, amikor őt nevezték ki az Új Színház élére.

 Pozsgai Zsolt: Annál is inkább. Székely Gábort, aki akkor megalkotta az Új Színházat, az Arany János Színházból, őt nagy megdöbbenésre távolították el a posztjáról. S merem mondani, hogy a még kissé ismeretlen Márta István, aki főleg zenészkörökben volt ismert, került a helyére. Akkor azt mondták: ilyenfajta színházi múlt nélkül, hogy lehet valakit kinevezni egy Székely Gáborral szemben. Most viszont nem ez a helyzet, mert ennek a triónak azért van egyfajta szakmai múltja, ami azért garantálhat valamiféle helyzetet.

martaistvan2

MÁRTA ISTVÁN LEVELE:

Mivel „megszólíttattam” a veled készült interjúban, engedj meg egy rövid eszmefuttatást. Ez lesz az utolsó, ígérem, mint ahogy a „főintendással”, veled sem óhajtok a jövőben semmilyen formában szóba állni, ill. reflektálni az Új Színházzal, vagy személyemmel kapcsolatos megnyilvánulásaidra.

Idézlek: „..Én úgy gondolom, szakmai szempontok alapján, hogy az Új Színház az utóbbi pár évben elfáradt. És miért ne fáradt volna el? Tizenvalahány évig van egy igazgatás, és van egy elképzelés, ezek cserélődni szoktak…”

Sokakban meg más „elképzelés” van. Sokan meg járnak az Új Színházba. Sokan meg kedvvel játsszanak benne. És van, aki tisztességes pályázatban foglalja össze a múltat és fogalmazza meg a jövőt. És van, aki sunnyog és blöfföl. És van, aki ezt elfogadja, lázasan siettetve a „cserélődést”. És van, aki délelőtt még tagadja azt, ami délutánra nyilvánvalóvá válik. Egy biztos kedves barátom: néhány hete még nekem panaszkodtál, hogy a politika által neked ígért vidéki és pesti színházakat nem kaptad meg és ez mélyen felháborít és elkeserít. Álságos voltál. Már akkor tudtad, hogy az Új Színház a tiétek lesz. De a sírásoddal majdnem meghatottál. Ügyes.

„..Székely Gábort, aki akkor megalkotta az Új Színházat, az Arany János Színházból, őt nagy megdöbbenésre távolították el a posztjáról. S merem mondani, hogy a még kissé ismeretlen Márta István, aki főleg zenészkörökben volt ismert, került a helyére. Akkor azt mondták: ilyenfajta színházi múlt nélkül, hogy lehet valakit kinevezni egy Székely Gáborral szemben..”

A Székely Gáborral kapcsolatos hiedelmekre, szóbeszédekre most nem reagálnék. Egyszer majd ezt is megteszem. (Ki, kit és hogyan „távolított el”, honnan és miért.) Viszont tisztelettel helyesbíteném a fenti gondolatod: nem főleg a „zenészkörökben voltam ismert”, hanem a színházi életben. A veszprémi, majd az egykori Nemzeti Színház zenei vezetőjeként - az ország szinte összes színházában megfordulva - számtalan kísérőzene komponálása, szerkesztése fűződik nevemhez. Később – mint a Székely Gábor vezette Új Színház zenei vezetője – társulati tagként dolgoztam az épületben. Itt ismertem meg a műszakot, az épületet, a működést, a repertoárt és a színészeket. Számomra nem volt idegen a terep, amikor átvettem a teátrumot.

Hát ennyi, kedves Zsolt.

Márta István

2011-10-17

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész

Interjú Pozsgai Zsolttal

süti beállítások módosítása