Márta: merész lépés Dörner kinevezése

Az Új Színház távozó igazgatója pénteken találkozott a főpolgármesterrel, akivel az azóta nagy botrányt kavart kinevezésről beszéltek. Aznap este részletesebben is nyilatkozott a találkozón történtekről.

Márta István pénteken találkozott a főpolgármesterrel, akivel az azóta nagy botrányt kavart kinevezésről beszéltek. "Nagyon bátor lépést tett a főpolgármester úr, én irigylem ezért a bátorságért, hogy ő így tud dönteni mindenfajta szakmai tudás és háttér nélkül egy színház sorsáról. A döntésnek van egyfajta kockázata, hiszen az Új Színház egy jól menő, biztos anyagi háttérrel rendelkező intézmény. Én elmondtam a főpolgármester úrnak, hogy ez nem egy cipőfelsőrészkészítő üzem, ahol hirtelen lehet váltani, hiszen egy 13 év alatt fölépített és folyamatosan karbantartott társulatról van szó. Itt nem gépek dolgoznak, hanem emberek. Tervek, ráadásul nemzetközi tervek vannak, ezek mind félbemaradnak" - nyilatkozta Márta István az Új Színház távozó igazgatója az Egyenes Beszédben.

 

Az igazgató arról is beszámolt, hogy 13 év alatt próbálta száműzni a politikát, illetve a közszolgáltatási szerződés szerint nem is lehet politizálni direkt módon a színházban. Ezt elmondta Tarlós Istvánnak is, aki nem felelt erre, de azt elmondta, tetszett neki Dörner pályázata, az, hogy magyar darabokat vinne színre magyar rendezőkkel, hagyományos előadásmódban. Márta István ennek kapcsán megjegyezte az elmúlt években bemutatott 86 darabból több mint ötven magyar szerzőtől származott. "Nem ez a probléma. Az a probléma, hogy a pályázati kiírás nem ezt tartalmazta. Ha ez benne lett volna a pályázati kiírásban, hogy csak magyar darabokat szerepeltessünk, lehet, hogy én is elgondolkodom. Dörner György a pályázatában fantom rendezőket sorolt fel, tudniillik elfelejtette őket megkérdezni, ilyetén módon, ez a pályázat sok más elemmel együtt blöff" - fogalmazott az ATV-ben Márta István, aki szerint Dörner György pályázata több sebből vérzik.

martai

 

A kérdésre, miről szól ez az egész, Márta azt felelte: a politikáról. Azt is hozzátette, nem számítottak a történtekre. A felvetésre, Eperjes Károly áll-e a háttérben és az ő meghiúsult győri pályázata (a győri szakmai bizottság tagja volt Szikora János, az Új Színház művészeti vezetője, a szerk.) azt válaszolta, beszélt Eperjes Károllyal, és azt kérte tőle, hogy fegyelmezetten játssza el a kiszabott darabokat január 31-éig, de a részleteket nem árulta el. "Megkérdeztem Tarlós Istvánt ismeri-e Moliére idevágó darabját, a Tartuffe-öt, ő hallgatott" - tette hozzá Márta István, aki szerint ami történt egy többszereplős, több játszmából álló kamaradarab volt és jóval túlmutat az Új Színházon, hiszen a magyar kultúráról van szó. "Olyan politikai baklövés történt, hogy ezt mindenféleképpen kommunikálni kell és ezt át kell beszélni a szakmával" - közölte Márta István. A leköszönő igazgatót a legjobban most az érdekli, hogy mi lesz a társulattal, a 20 színésszel és azzal a plusz 70 dolgozóval, akik élnek-halnak a színházért, és az Új Színház közönségével. "Képzelje el, hogy sorba jönnek és vásárolják vissza a jegyeket, mert azt hiszik, hogy már nem az általam vezetett színházba jönnének" - tudatta Márta István, aki arról is beszámolt, hogy a képéről sül le a bőr, amikor a külföldi partnerek felé magyarázkodik.

 

"Nem szeretnék cinikus lenni. Az elmúlt hetekben játszódó történések afele visznek, hogy dobjam el az elképzeléseimet és legyek cinikus, de erre nem vagyok hajlandó" - jelentette ki az Új Színház jelenlegi igazgatója.

 

Az interjú itt elérhető felvételen.

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész

süti beállítások módosítása