MSZP: A kormány asszisztál az Újnáci Színházhoz

"A mai napon azonnali kérdést tettünk fel a NEFMI államtitkárának. Arra kértük, ismertesse a nemzeti kultúráért felelős tárca álláspontját az Új Színház vezetőváltásáról. Megkérdeztük, miért mondott igent a minisztérium képviselője a szakmai bizottságban Dörner György pályázatára, amelyet még a Heti Válasz is alacsony színvonalú politikai rögeszmegyűjteménynek nevezett" - közölte az MSZP.

Az MSZP közleménye:

Emlékezzünk: amikor a Ferihegy átnevezését véleményező szakmai bizottság minisztériumi delegáltjainak véleménye nem tetszett a kormánynak, azonnal kirúgták őket. Ezért joggal feltételezhető, hogy a tárca képviselője most valóban főnökei véleményét tolmácsolta, és jóváhagyásukkal adott zöld utat annak, hogy egy színházból akár újnáci propagandaműhely is válhasson. A minisztériumnak egy szava sem volt ahhoz sem, hogy a színház vezetése olyan személyek kezébe kerül, akik közül Csurka István gondolatait még Kövér László is "az újabbkeletű magyarországi nácizmus alapvetéseként" jellemezte. Igaz, még 1992-ben. Az államtitkár válaszából kiderült: a minisztérium mossa kezeit, türelmet és bizalmat kér a nagyon is régi eszmék otthonává váló Újnáci Színháznak. Az államtitkár azzal érvelt, hogy más budapesti színházak vezetői viszont a helyükön maradhatnak. Kérdés, hogy a Fidesz sajátos matematikája szerint hány nem náci színház szükséges egy náci színház létének igazolásához. A minisztérium szerint csak rémkép az is, hogy a háttérben politikai alku zajlik: a szélsőjobboldalt próbálják lekenyerezni és becsatornázni a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. Abba a rendszerbe, amelynek sokszínűségébe most a barna is belevegyült. Ma bebizonyosodott, a kormány áldásával".

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész

Interjú Pozsgai Zsolttal

süti beállítások módosítása