Hazug a magyar drámák hiányára hivatkozni

"Csak kortárs magyar darabból évente körülbelül hetvenet tűznek műsorra a magyarországi és a határon túli, magyar nyelvű színházakban. Ezért értelmetlen egy igazgatói pályázatban, mint például Dörner Györgyében, a magyar dráma megmentéséről beszélni" - írja a Népszava.

"Kiss Csaba drámaíró, rendező, Dörner György magyar drámával való érvelését álságosnak tartja. Hiszen hat éve, amióta a Katona József Pályázatot kiírják, szezononként körülbelül hetven kortárs magyar darabot mutatnak be a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű kőszínházakban. Van egy fesztivál Debrecenben, a DESZKA, ami ezekről a művekről szól, erre tizenöt kortárs magyar darab előadását választják ki. A budapesti és a vidéki teátrumokban a magyar dráma nagyon erőteljesen van reprezentálva" - írja a Népszava.


A Magyar Dramaturgok Céhe társelnökét, az Új Színház dramaturgját, Lőkös Ildikót éppen Székelyudvarhelyen érte el Bóta Gábor, ahol kortárs drámafesztivál van. Szerinte sok magyar darabot mutatnak be a magyar színházak. Kifejezetten divat lett magyar darabot játszani, az Új Színházban is több megy, de máshol is. Tavaly a Nemzetiben kimondottan magyar évad volt. Drámapályázatot is hirdettek. De Jordán Tamás igazgatása idején is volt már magyar szezon a Nemzetiben. Arra a kérdésre, hogy értelmét látja-e Lőkös Ildikó egy magyar drámák színházának, igennel felelt. Ezt azonban már nagyon sokan, igen sokszor akarták.  

Görgey Gábor író szerint pedig szükség volna egy magyar drámák színházára, ezért évtizedek óta cikkezik, küzd. Ő maga is szeretett volna egy ilyen színházat, de szerinte, ha ezt Dörner és Csurka csinálja, akkor inkább ne legyen. Szép számmal mennek most is magyar művek a teátrumokban, bár azért emlékszik olyan korszakokra, az ezerszer átkozott szocializmusból, amikor a kortárs magyar dráma vastagon jelen volt Budapesten és vidéken, minden színházban. Ezeket a műveket programszerűen műsorra tűzték.

A teljes cikket a Népszaván érhetik el.

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

süti beállítások módosítása