Bors néni vendégei az OSZMI-ban

2011. október 21-én 15 órakor a Kolibri Színház 20 éves történetét bemutató kiállítás keretében idézik meg a mára kultikus előadássá vált Bors nénit a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

bors1_szlovakjudit

A Bors néni Molnár Piroskával

fotó: Szlovák Judit

 

Az OSZMI Múzeumok őszi fesztiválja eseménysorozatát nyitó rendezvényen az érdeklődők Molnár Piroska, Novák János, valamint a Kolibri produkciójában szereplő fiatalok vezetésével, sok dallal és játékkal ismerhetik meg az egyik legtöbbet játszott magyar gyerekelőadást. A belépés díjtalan.

Az OSZMI (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet) kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban márciusig látogatható a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház húsz évét bemutató Együtt nőttünk fel című tárlat. A bábok, jelmezek, díszletek, fotók és más dokumentumok mellett vetítéseket is tartalmazó kiállítást számos interaktív program színesíti. Ezek között szervezik a Bors néni vendégei című rendezvényt, melyen az érdeklődők az 1982-ben Dajka Margit főszereplésével az Egyetemi Színpadon bemutatott, s mára kultikussá vált előadást ismerhetik meg.

 

3780-500px

A mesejáték zenei anyaga bakelit lemezen is megjelent

 

A Nemes Nagy Ágnes mesealakja ihlette zenés produkciót Novák János álmodta és állította színpadra. A népszerű gyerekelőadásról hamarosan a Magyar Televízió készített felvételt, mely révén a Bors néni már a '80-as években országosan ismertté vált.

 

       Részlet a televíziós változatból, a főszerepben Dajka Margit

 

A darabot többek közt Máthé Baba, Máté Eta, Máhr Ági és Pásztor Erzsi főszereplésével később bemutatták Nyíregyházán, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon, Egerben, Szolnokon, Szegeden és Sopronban is, a Jókai téri gyerekszínház műsorán pedig - túl a 300. előadásán - 1994 óta szerepel.

 

bors2_szlovakjudit

A Bors néni Molnár Piroskával

fotó: Szlovák Judit

 

A 2011. október 21-én 15 órakor Molnár Piroska, a Kolibri előadásának Bors nénije, Novák János, a darab rendezője, valamint a produkcióban szereplő fiatalok vezetésével sok dallal és játékkal kísért rendezvény az OSZMI Múzeumok őszi fesztiválja eseménysorozatának nyitóprogramja.

 

bors_b

 Molnár Piroska a Bors néni 300. ünnepi előadásán (2010 november)

 

Kapcsolódó anyag a  Gyermekszínház.hu-n:

A Gyermekszínház.hu művészportrék sorozatában Novák János beszél arról, hogyan került a színház bűvkörébe, hogyan rendezte meg az első gyerekdarabját, a Bors néni  sikeréről illetve a Kolibri színház megalakulásáról és tevékenységéről.

 

novak_video

 

forrás: Gyermekszínház.huKolibri Színház

süti beállítások módosítása