Camus-vel, Caragiale-val, Görgeyvel érkezik a Craiovai Nemzeti Színház

A Craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház Budapesten vendégszerepel október 19. és 21. között: a Nemzeti Színházban szerdán a Caligula című előadást, a Katona József Színházban csütörtökön Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című művét, pénteken pedig Ion Luca Caragiale Leonida naccsás úr és a reakció című darabját láthatják a nézők.

A Nemzeti Színházban szerdán Bocsárdi László rendezésében játssza a romániai társulat a Caligulát, amely Albert Camus híres darabjának esszenciális olvasatát nyújtja - áll a színház honlapján található ismertetőben. Mint írják, a tükrökkel elárasztott játéktérben a fehér ruhás szereplők látszólag ártatlan közegben mozognak, miközben a tér a szabadságvesztés szorongató atmoszféráját és az egyeduralkodó megvetését megsokszorozva sugallja. Caligula őrületét ebben a darabban teljesen logikus, sőt vonzó módon mutatják be, és ez adja az előadás kulcsát és tétjét.

caligula A Craiovai Nemzeti Színház másik két előadása a Katona József Színház nagyszínpadán látható: csütörtökön Görgey Gábor művét Mircea Cornisteanu rendezésében, egy nappal később pedig a Caragiale-darabot Diana Dragos rendezésében mutatja be a romániai társulat - olvasható a Katona József Színház honlapján.

stukker A Komámasszony, hol a stukker? egyszerre a fenyegetettség és a tehetetlenség drámája - a céltalan erőszak kényszerpályából való kitörés lehetetlenségét ábrázolja. "Az a tény, hogy a mindenkori Hatalom a lehető legváltozatosabb módon mintegy kézről kézre jár, felhívja a figyelmet az Erő birtoklásának veszélyeire, valamint a megjelenési formáira, legyenek azok a hatalom képviselőinek vagy a nyers erőszak áldozatainak az avatárjai" - olvasható az előadás ismertetőjében.
Mint írják, az egyén és a hatalom e parabolája önmagában meglehetősen keserű pirula, Görgey Gábor darabja az édesítő humor segítségével mindezt fogyaszthatóbbá teszi. Ez az örökösen aktuális téma, az öt színész különleges játékával igazi nyugtalanító darab az abszolút hatalom paranoid megnyilvánulásáról.

leonidas Pénteken látható a Katonában Ion Luca Caragiale Leonida naccsás úr és a reakció című darabja, amely a fiatal rendezőnő, Diana Dragos színrevitelében elsősorban eredetiségével lepi meg a közönséget. A rendezés, a díszlet, a zene és a két szereplő kifinomult játéka teszi emlékezetessé a produkciót - olvasható a Katona honlapján.
Az ajánló szerint Caragiale figurái már-már felismerhetetlenek, az öregedéssel járó szenilitás hangsúlyozásával sokkal inkább Ionesco alakjaira emlékeztetnek. A minden részletre kiterjedő partitúra és a két színész, Mirela Cioaba és Dan Cornescu szerepformálása pedig az elmúlt évek színházi életének egyik nagy revelációja.

süti beállítások módosítása