Megkapják a Nemzet Színészei a díjjal járó juttatásukat

Megkapják a nemzet színészei a díjjal járó juttatásukat: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közleménye szerint kedden átutalta a Nemzeti Színháznak a díjak pénzügyi fedezetét.

Sajtóhírek szerint október 18-ig nem kapták meg a címmel járó e havi juttatásukat a nemzet színészei. A Blikk több forrásból is úgy értesült, hogy nem érkezett meg a tizenkét művész számlájára az az 500 ezer forint, amely életük végéig havonta megilleti őket. A napilapnak több színész is megerősítette ezt, hozzátéve: sem értesítést, sem magyarázatot nem kaptak arra, miért maradt el a nemzet színészeinek járó tiszteletdíj októberi kifizetése.
"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium továbbra is folyósítja a Nemzet Színésze díjjal járó juttatást, ennek érdekében az év utolsó negyedévére a díjak pénzügyi fedezetét október 18-án átutalta a Nemzeti Színházhoz" - közölte a NEFMI sajtófőosztálya.
Tájékoztatásuk szerint a Nemzet Színésze díj folyósítása a Nemzeti Színházon keresztül történik, összegét a tárca támogatási szerződés keretében biztosítja. Mint írták, az idei költségvetési egyensúlyt megtartó intézkedésekről szóló kormányhatározat a NEFMI számára maradványtartási kötelezettséget ír elő, amelynek teljesítéséhez a tárca valamennyi előirányzatát – köztük a NemzetiSzínház és a minisztérium között a Nemzet Színésze cím költségeihez történő hozzájárulásról kötött szerződés alapjául szolgáló előirányzatot – felül kellett vizsgálni.
A közleményben hangsúlyozták: a minisztérium mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Nemzeti Színház részére a fennmaradó támogatás folyósítása mihamarabb megtörténjen.
"Az érintetteket a döntést követően a késedelem okáról, valamint a támogatás folyósításáról levélben értesítettük" - áll a kommünikében.
A nemzet színésze és a nemzet színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek.
Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.
A nemzet színészei jelenleg: Avar István (2001-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Garas Dezső (2000-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Psota Irén (2000-től), Szabó Gyula (2006-tól), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től), Molnár Piroska (2011-től).

süti beállítások módosítása