Új Színház-ügy: Nyílt levél Dr. Schmitt Pálnak

Az MSZP ismét felszólalt az Új Színház ügyében. "Ez olyan helyzet, amelyben nincs, nem lehet félrenézés, nem lehet megalkuvás" - fogalmaz Lévai Katalin nyílt levelében, melyet közlünk.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

 

2010 áprilisa, a Fidesz-KDNP-kormány kétharmados választási győzelme óta számos területen születtek olyan döntések és törvények, amelyek a demokratikus államfelfogás határait feszegették. A kormány és a mögötte álló országgyűlési frakciók több esetben a magyar demokratikus hagyományt semmibe véve hozták meg döntéseiket.

 A magyar kormány jogfelfogása mára hírhedté vált Európában és a világ más pontjain is. Ez azonban nem önmagában a kormány, hanem Magyarország megítélését rombolja, az ország egészére vet árnyékot.

Fennáll a veszélye, hogy hazánk az európai demokráciák rossz példájává válik, amelynek kormánya jelentős Országgyűlésen belüli támogatottságának tudatában mindent elkövet hatalma megszilárdításáért és az ellenzék elfojtásáért, valós társadalmi támogatottságától függetlenül. Ilyen helyzetben minden demokráciából kimutató lépés kiemelkedően ártalmas lehet.

Az elmúlt két hétben a magyar közbeszédet meghatározza egy olyan döntés, amely kifejezetten erősíti a magyar demokrácia elsorvadásának képét. Budapest egyik nagy múltú, jelentős kulturális értékeket felmutató műhelye, az Új Színház igazgatójává nevezték ki a hazai szélsőjobboldali gondolkodáshoz és mozgalomhoz ezer szállal kötődő Dörner Györgyöt. A kinevezést követően az is világossá vált, hogy Dörner György a ma is létező szélsőjobboldali MIÉP elnökét, Csurka Istvánt is fontos feladattal kívánja megbízni a színházban.

Ez a döntés messze túlmutat az Új Színház jövőjén. Ez a döntés arról szól, hogy az ország fővárosát is vezető Fidesz-KDNP egyértelmű, nyílt szövetséget ajánl a hazai szélsőjobboldalnak. Teret, közfinanszírozást, ezzel közéleti rehabilitációt biztosít annak a gondolkodásnak, amellyel szemben 66 évvel ezelőtt az egész világ összefogott.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság Alkotmánya és a 2012. január 1-től a Fidesz-KDNP kizárólagos országgyűlési támogatásával elfogadott Alaptörvény is betű szerint ugyanúgy fogalmaz a mindenkori államfőről:

”Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.”

Ezért kérem, hogy köztársasági elnökként vesse latba tekintélyét, hogy ez a tarthatatlan helyzet feloldásra kerüljön.

Hazánk államfőjeként tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kirekesztés, a nyilasokat idéző gondolkodás 2011-ben ne kaphasson legitimációt, támogatást, kinevezést egyetlen parlamenti párttól sem. Tegyen meg mindent az államszervezet demokratikus működéséért, a közforintokból fenntartott Új Színház méltó vezetésének megteremtéséért.

Ez olyan helyzet, amelyben nincs, nem lehet félrenézés, nem lehet megalkuvás. Ezért hazája becsületéért aggódó magyar állampolgárként sokakkal együtt arra kérem Önt, mint a Köztársaság első emberét, hogy kövessen el mindent a megoldás érdekében.

Tisztelettel,

Dr. Lévai Katalin,

magyar állampolgár,
országgyűlési képviselőjelölt

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

süti beállítások módosítása