Leváltják Halasi Imrét a miskolci színház éléről

A miskolci önkormányzati ülésen elfogadtak egy sürgősségi indítványt, miszerint önkormányzati biztost jelölnének a teátrum irányítására, a jelenlegi - még az előző "érában" kinevezett vezetőnek pedig az évad befejeztével távoznia kell. "Mondtam is a barátaimnak, családtagjaimnak, hogy csak arra vagyok kíváncsi, milyen sítlusban és formában fognak eltávolítani" - nyilatkozta a Színház.hu-nak Halasi Imre.

halasi

Előzmény:

Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója és művészeti vezetője az előzményekről a Nol.hu-nak azt mondta: tegnap délben magához kérette őt Kriza Ákos a város polgármestere, s közölte vele, hogy a jelenleg is zajló, a színház gazdasági működését vizsgáló revizori ellenőrzés szerint túl magas a kifizetetlen számlák aránya, ezért önkormányzati biztost neveznek ki az intézmény élére. Majd közölte a direktorral: tudja, hogy szerződése 2012. december 31-ig szól, de azt szeretné, ha az idei évad végén távozna, mert a miskolci színházzal kapcsolatban neki, mint városvezetőnek „más a koncepciója”.

A polgármestert a Nol.hu nem tudta elérni, mert ma ülésezik a városi önkormányzat, ahol zárt ülésen döntenek majd a színház sorsáról: ide Halasi Imre nem kapott meghívást. Kriza Ákos a boon.hu kérdésére, igaz-e a hír, hogy a színigazgatót elbocsátják, a hírportál szerint azt felelte: ilyenről szó sincs, szerdán találkozott Halasi Imrével, de színházzal kapcsolatos ügyekről beszéltek.

 

A Színház.hu elérte Halasi Imrét:

Mi történik Miskolcon?

Halasi Imre: Az történik, ami mindenhol Magyarországon. Nem csoda ért el minket.

Számított a fejleményekre?

Halasi Imre: Igen, körülbelül egy éve számítok rájuk. Mondtam is a barátaimnak, családtagjaimnak, hogy csak arra vagyok kíváncsi, milyen sítlusban és formában fognak eltávolítani. Egyébként nem hiszem, hogy ebben a dologban én vagyok a főszereplő, hanem a miskolci színház. Azt a helyzetet kell hangsúlyozni, hogy augusztus óta az intézménynek 88 millióval kevesebb a költségvetése, ezt úgy hívja a városvezetés, hogy zárolás. Bár október vége közeleg, semmi hír nincs arról, hogy a zárolást feloldják-e. Ha nem teszik, az ország egyik legnagyobb színházi hajója, öt játszóhellyel, évi 420 előadással, több, mint 100 ezer nézővel és több, mint 270 közalkalmazott és 100 számlás dolgozóval megáll a nyílt vizen és nem tudom ki fogja kikötőbe vontatni.

A zárolás nem az ön leváltásáról szól?

Halasi Imre: Ez nem ilyen egyszerű. Színházigazgatók jönnek, mennek. Ez természetes. Ami „sivalkodnivaló” az a veszély, hogy egy ekkora színház leállhat. Szívesen eleget teszek a polgármester kérésének, hogy távozzak, ha azt mondaná, hogy cserébe visszaadja a színház 88 millió forintját. De nincs ilyen alkupozíció..

 

Kriza Ákos is nyilatkozott:

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester írásban azt közölte, hogy a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója továbbra is Halasi Imre. Az önkormányzati biztos "gazdasági szempontból támogatja a színház munkáját", a színház előre eltervezett évadtervét, művészeti koncepcióját sem az önkormányzat, sem a kinevezett biztos nem módosítja.
A döntés hátteréről Kriza Ákos azt írta, hogy a Miskolci Nemzeti Színháztól - mint minden önkormányzati fenntartású intézménytől - az önkormányzat havonta kötelezően bekéri az intézmény gazdálkodásáról szóló beszámolót. A színház költségvetésének szeptember végéig teljesített adatai az intézmény gazdasági helyzetének jelentős romlását mutatják. Ilyen esetben az államháztartásról szóló törvény, illetve az önkormányzat 2011. évi költségvetésének megállapításáról szóló rendelete értelmében a közgyűlésnek joga van önkormányzati biztost kirendelni az intézménybe.
Az önkormányzati biztos kilétéről Kriza Ákos nem kívánt nyilatkozni.


süti beállítások módosítása