Új Színház-ügy: "Végre szétrohad ez az elkorhadt nómenklatúra"

Nem lepődtünk meg a támadásokon címmel, A magyar dráma sírásói szervezik a tiltakozást alcímmel jelent meg írás a Magyar Fórumban, Csurka István lapjában, melyben Harsányi Gábor és Dózsa László nyilatkozik.

Harsányi Gábor érdemes mûvész, az Újpest Színház mûvészeti vezetôje:

 "Dörner György egy nagyszerű szakember, képzett, diplomás művész, megfelelő életművel. Nem is értem, mi vele a probléma! Egy megfelelő embert választottak ki erre a posztra. Azt gondolom, hogy előbb-utóbb mindenki megnyugszik, és majd a közönség eldönti azt, hogy Dörner milyen színházat csinál. 

Értem én, hogy ennek a „szakmának” nem tetszik Bornemisza, Csokonai, Németh László, vagy Illyés Gyula.

– De miért? Egy nagyon szép programról van szó. A mi célkitűzéseink is hasonlóak, és úgy gondolom, hogyha minél több ilyen játszóhely lesz, annál gazdagabbá válik az új nemzedék. A magyar kultúra, a magyar irodalom hihetetlenül gazdag. Méltán világhírű, és csatlakozik bármely ország irodalmához. Gyönyörű a költészetünk, a magyar színpadi művek is csodásak. Mindennek újbóli felkarolása jeles és támogatandó. Fel kell mutatni, és színházba kell juttatni a jó kortárs nemzeti drámát, és örülünk annak, hogyha van olyan, aki egy igazi színházban – mert mi „csak” egy művelődési központban játszunk –, a belvárosban tudja véghez vinni. Ehhez sok sikert kívánok!"

forum

Dózsa László érdemes művész, az Újpest Színház fôrendezője:

Nagyon örültem Tarlós István főpolgármester úr döntésének, mert Csurka István, Dörner György és Pozsgai Zsolt egy fantasztikus triumvirátust alkotnak. Mindhárman nagyon tehetségesek és elkötelezettek a magyar dráma iránt. Néhány évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy Újpesten csak magyar drámákat játszunk, ezért is nevezted el a mi kis színházunkat a magyar drámák teátrumának, amit nagyon megköszönök. Nem lepődtem meg a támadásokon, azért sem, mert még mi is kaptunk belőle anno, hogy minek magyarkodunk, miért játszunk magyar drámát. Ha az nem tetszik a hangadóknak, amit mi csinálunk Újpesten, akkor hogyan is tetszene egy olyan színház nekik, aminek szellemi irányítója Csurka István?

A „szakma” tiltakozást szervez. Dózsa László érdemes mûvész, akkor szakmán kívüli?

– Nagyon megtévesztő az, hogy kiírják: kilenc fővárosi igazgató tiltakozik. S azt hiszik sokan, ez maga a szakma. Arról miért nem írnak, hogy van legalább 900 ember, szakmabeliek, olyanok, akik nem verik a mellüket, de örülnek ennek a változásnak. Végre szétrohad ez az elkorhadt nómenklatúra. Erre szükség van, mert a rendszerváltás elmaradt a fôvárosi színházaknál. Nézzük csak meg, kik tiltakoznak: olyanok, akik a magyar drámát és a magyar színházat tönkretették. Ők annyira elfogultak, hogy a mi Nagyvizit bemutatónk után azt írták le: Gyurkovics elavult. De hogyan kezdi a kritikus gyalázni ezt a Gyurkovics-darabot? Úgy, hogy leírja azt, Csurka István Döglött aknák c. mûve teljesen bedöglött. Az irigységtôl nem látnak, elvakultak és pánikolnak, mert egy hídfôállást elve- szítettek.

Az elsô „Balázs Péter-évad” idején Szolnokon játszottál, a „szakma” támadta meg azt a színházvezetést is.

– Majdnem ugyanaz történt most is, mint 2007-ben, ami után Péter is bebizonyította, hogy egy remek színházat visz. Nagyon érdekes és elgondolkodtató volt, hogy az első szolnoki bemutatónkra, ráadásul egy operettre, a Zsuzsi kisasszonyra, sokan eljöttek tüntetőleg, még azok is, akik nem szeretik ezt a műfajt, hogy bebizonyítsák, kiállnak Balázs Péter és a színház mellett. Nem csak az elôadásnak, hanem az elkötelezettségnek is sikere volt. Azt mondta a „szakma”, hogy Balázs Péter csak gagyira képes, holott ő bemutatta a Bánk bánt és az Országútont is. A lényeg az, hogy a színház és a közönség közel kerüljön egymáshoz.

A leendô vezetôket támadják, Tarlós Istvánt, a fôpolgármestert fenyegetik.

– Azt aztán hiába, én annak örülök, hogy végre van egy főpolgármesterünk, aki nem csak magyar érzelmű, de mindent megtesz a magyar színházi kultúráért is. Nagyon drukkolunk innen Újpestről, mert tudjuk, sikeres lesz a színházuk.

A gyûlölködôk szerint nem lesz közönsége ennek a színháznak.

– Megfelelő marketingmunkával, ismeretterjesztéssel, programmal igenis teltházas előadások hozhatók létre. Igény van ezekre a nemzeti darabokra; a fiatalság is ki van éhezve a szép, a magyar drámákra. Hibás és aljas az a szemlélet, amikor elôre megmondjuk, a közönség majd elpártol, és senki sem kíváncsi az új műsorrendre. Az összes színigazgatónak meg kell adni a lehetőséget, hogy bizonyítson. Így Dörner Györgynek is, hogy valósítsa meg ezt a szép programot. Mert igenis nagy igény van magyar művekre, és új írók „születésére”, bemutatkozására. Be kell mutatni azokat a tehetségeket, akik itt vannak közöttünk, de nem tudnak kibontakozni a falak miatt. Erre mondanék egy példát: fiatalokkal foglalkozom és vérzik a szívem, mikor látom, hogy mennyi tehetséges fiatal lődörög az utcán, és reménye van, de lehetősége már nincs arra, hogy megismerjék, felfedezzék, s hogy azt csinálja, amit szeret. Pesti srácok címmel egy musicalt hoztunk létre az Újpest Színházban, aminek október 22-én 19 órakor lesz a bemutatója. Szinte az utcáról castingoltattam. Boldog is vagyok, de ugyanakkor szomorú is: ebben a 25 szereplős darabban legalább 15 olyan hihetetlen tehetség van, akikről eddig nem is hallottunk. Ha nincs, aki odafigyel rájuk, akkor óhatatlanul elkallódnak. Megjelent egy fiatal a castingon, remekül tudott énekelni, táncolni, prózát mondani. Gondoltam, hogy megkérem, csináljon egy hátraszaltót is. Azt is tudta. Valami fantasztikus volt! Ezeket a fiatalokat nevelni, segíteni kell, és megfelelő irányba terelni. S ez az irány mi más is lehetne, mint a magyar dráma, aminek belvárosi otthonának szellemi vezetője Csurka István lesz.

Forrás: Magyar Fórum

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE


süti beállítások módosítása