A parlamentben vitát kavart az Új Színház ügye

Különös pillanatok kísérték tegnap a parlamentben a Tisztelt Házban az azonnali kérdések műfaját a gondola.hu beszámolója szerint, melynek egy részletét szemléztük.

LENDVAI ILDIKÓ, (MSZP): (Novák Előd: Szól a cenzor!) - Most én szólok itt, ott meg egy fájdalmasan képzetlen és udvariatlan képviselőtársunk. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Ajaj! Novák Előd: Halljuk a cenzort! Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Emlékszik a múltra!  Reagálás az MSZP oldaláról, Tukacs István: Fogd már be, nem vagy humoros! - Dr. Staudt Gábor: Akkor miért nevetsz? - Derültség. LMP: Kaufer Virág tapsol. Az elnök, csenget, újra csenget.)

 

- Államtitkár Úr! Ön kultúrához értő ember, így aztán nem szorul mellébeszélésre. Ön nem fogja megengedni magának azt a választ, amivel elkerüli a minisztérium véleménymondását az Új Színház ügyéről. Ön nem engedi meg majd magának - még ha ilyesmit is írtak volna fel a kollégák - azt a választ, hogy

a.)    az elmúlt nyolc év a hibás azért, hogy egy színházból esetleg most kriptonáci propagandaműhely lehet.

b.) a kommunisták a hibásak azért, hogy egy színházból most kriptonáci propagandaműhely lehet.

c.) Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai - megfelelő válasz aláhúzandó - a hibás azért, hogy egy színházból kriptonáci propagandaműhely lehet.

d.) én vagyok a hibás azért, hogy egy színházból most kriptonáci propagandaműhely lehet.

 

- Államtitkár Úr! Ön nyilván nem fogja megengedni magának azt a választ sem, hogy mindez a Fővárosi Önkormányzat ügye. Nem fogja, mert tudjuk, hogy a tárca delegáltja igennel szavazott a bizottságban Dörner György pályázatára. Igaz, szegény árva igent mondott a másik pályázatra is kínjában, jelezvén, hogy neki aztán édes mindegy. De önnek, államtitkár úr, nem édes mindegy, mert ön a nemzeti kultúráért felelős tárca egyik vezetője. Ön tehát felelni fog a kérdésemre:

 

  • Mi a véleménye arról, hogy egy olyan pályázat nyert, amelyről a Heti Válasz, amely azért a szoclib iga alatt nyögő orgánumnak - copyright Dörner György - nem nevezhető, tehát amelyről még a Heti Válasz is azt írta, hogy ez silány, rossz minőségű rögeszmegyűjtemény?

 

***

 

HALÁSZ JÁNOS, (nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár): - Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnálom, hogy próbálta már a válaszaimat is sorba venni, a), b), c), d) és egyéb változatban. Tudja, képviselő asszony, én a saját válaszomat mondom el, nem azt, amit ön vizionál.

 

- Képviselő Asszony! Ön most egy olyan színházról kérdez, amelynek fenntartója a Fővárosi Önkormányzat. Ez önkormányzati ügy, nem a mi dolgunk, itt a parlamentben, az igazgatójának a kinevezése. Önnek is tudnia kell az eljárásrendet: van egy szakmai bizottság, az tesz javaslatot, a fenntartó pedig, ha szabályos volt az a pályázat, tulajdonképpen kinevezhet a pályázók közül bárkit a színház vezetőjének, ez az ő felelőssége. Szegeden például, mert a szocialisták vezették akkor a várost, kineveztek egy tudottan liberális kötődésű színházi kollégát, aki még az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje is volt. Úgy nevezték ki az önkormányzati színház vezetőjének, hogy nem őt terjesztette föl a szakmai bizottság az első helyen.

- Képviselő Asszony! Szeretném emlékeztetni arra, hogy 2002 májusában a Nemzeti Színház élére, amelynek fenntartója nem önkormányzat, hanem a kormány, pályázat nélkül neveztek ki egy nagy tekintélyű színházi szakembert. Szóval akkor pályázat nélkül neveztek ki egy nagy tekintélyű színházi szakembert, holott ön előtte megígérte, éppen ön, mint az MSZP akkori alelnöke, hogy pályázat lesz. Hát nem lett pályázat!

 

- Képviselő Asszony! Akkor kellett volna kiabálnia! Akkor miért nem kiabált itt a parlamentben, és most miért csinálja ezt a műsort? A műsort a színházban kell csinálni, nem itt!

 

***

 

LENDVAI ILDIKÓ: - Államtitkár Úr! Azért szólok, mert egyetlen példa sem volt eddig arra, hogy olyan színházi vezetése legyen egy jeles magyar színháznak, akit Kövér László úr, a Ház elnöke az újabb keletű magyarországi nácizmus alapvetésének nevezett. Az, hogy mi a nyolc év alatt helyben vagy országosan hol hibáztunk, ez lehet vita tárgya, és szívesen el is ismerjük. De ez nem helyettesíti azt, hogy a tárcának véleménye legyen arról, ami történik. Véleménye legyen egy olyan pályázat nyertessé tételéről, aki politikai háborút hirdet. Kövér László mondta azt is annak idején Csurka István kapcsán, hogy a kormány szánalmasan mellébeszél, mert kevésbé fontos neki a társadalmi béke, mint az, hogy a szélsőjobboldalnak kedvezzen. Igaz-e, államtitkár úr, hogy politikai alkuról volt szó? Igaz-e? Mert ezt állítja például az előző Orbán-kormány volt szóvivője is.

 

***

 

HALÁSZ JÁNOS: - Képviselő Asszony! Ön itt most vizionál valami nagyon csúnya dolgot, de elfelejti azt, hogy Tarlós István főpolgármester úr nemcsak egy színház vezetéséről döntött, hanem többről is. Ugyanaznap kinevezte Szirtes Tamást a Madách Színház élére újra, és kijelentette azt is főpolgármester úr, hogy Bálint András, Puskás Tamás, Mácsai Pál igazgató is az ő szándéka szerint a helyén marad.

 

- Képviselő asszony! Itt a parlamentben könnyű kiabálni önnek, figyeljen már oda, mit mond. A helyzet a következő: a főpolgármester jogilag is fölhatalmazva döntött, ügyben

, mert az eljárás szabályos volt világosan és félreérthetetlenül idézte, hogy Dörner György milyen szerzőket kíván bemutatni a színházban: Csokonait, Németh Lászlót, Illyés Gyulát, Katona Józsefet, Vörösmarty Mihályt, Gyurkovics Tibort, Sütő Andrást, és így tovább, és így tovább, Petőfi Sándort, Márai Sándort. És azt mondta erre a főpolgármester úr: tessék megmondani, melyik szerző minősíthető a felsoroltak közül fasisztának? Egyik sem, - teszem én hozzá!  Várja meg, képviselő asszony, az előadásokat, és utána is viselkedjen politikushoz méltóan! De nézze meg! Remélem, jól fog szórakozni.

Forrás: gondola.hu

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE


süti beállítások módosítása