Ez szó szerint egy kísérlet-Krízis 4. nap

Hogyan működhet egy közösség egy kitűzött cél megvalósítása érdekében? Fancsika Péter a Krízis első részéről.

Kírzis 4. nap - JP. CO.DE

Folytatás és további videók ITT >>>

 

Fancsikai Péter: Ez Balázs filmje. Egy gyökértelen, sehova nem tartozó 18 éves fiúnak a története, aki sem a családjában, sem az országban nem leli a helyét. Ezért aztán elindul és egyszer csak kiköt valahol, ahol társakra lel és egy közös játékba, kísérletbe kezdenek.

A történetet nem klasszikus filmes narratíván keresztül ismerjük meg, sokkal inkább a vizuálitás dominál, helyenként játékfilmes részekkel és képzőművészeti megközelítési módokkal. A Trilógia többi részéhez hasonlóan ebben a történetben is felbukkan a család másik két tagja, az apa és az anya, csak éppen most Balázs szemével és Balázsról szól.

Mit jelent a cím?

Fancsikai Péter: Hogy mi a JP.CO.DE, azt Hadas Miklós szociológiai professzor elmondja a filmben. Egy pontos definíciót és teóriát állít fel erre. Elsősorban azt a jelenséget vizsgálja, hogy hogyan működik egy közösség egy kitűzött cél megvalósíthatóságának az érdekében.

Erre van egy komoly történelmi párhuzam, Jézus története, akinek szintén 12 követője volt. Tehát a JP.CO.DE tulajdonképpen azt a mechanizmust írja le, hogy 1 vezető és 12 ember mire lehet képes. Ezért JP, Jesus Progress.

Illetve Jan Palach története is egy ilyen referencia volt benne. Aki 69-ben felgyújtotta magát a Vencel téren Prágában a szovjet invázió ellen tiltakozva, és a következő félév során még 12-en gyújtották fel magukat, köztük magyarok is, pontosan ugyanezek az indok miatt.

süti beállítások módosítása