ÚJ Színház-tüntetés: Márta István beszéde

Az október 22.-i tüntetésen, az Új Színház előtt Márta István is beszédet mondott, melyet eljuttatott a Színház.hu-nak. Ezt is közöljük.

Kedves Barátaim!

 

Tudom, hogy ez a mai délutáni demonstráció nem az Új Színház társulatáról és nem Márta Istvánról szól, de ezúttal szeretném megköszönni azoknak a hazai és külföldi szervezeteknek, ismerősöknek, ismeretleneknek a telefonjait, sms-eit, mailjeit, akik folyamatosan biztosítanak bennünket szolidaritásukról.

 

Köszönöm a szervezőknek a mikrofont és a lehetőséget, hogy néhány egyszerű és rövid gondolatot megoszthatok Önökkel, Veletek.

 

Tudom, hogy jelenleg és a jövőben milyen nehéz gazdasági helyzetet kell át- és megélnie Európának, Magyarországnak.

A történelmi tapasztalat, az európai kollektív emlékezet azt mutatja, hogy épp ezekben a kritikus időszakokban kell használni és komolyan venni a kultúra összekötő szerepét, amely sok ezer, millió szállal fűz bennünket gyönyörű közösségekbe határon belül és határon kívül.

Ezek a látható és láthatatlan szálak persze csak akkor működhetnek, ha megadjuk nekik a szabadság és a függetlenség lehetőségét, nem kötjük gúzsba és nem próbáljuk egyfajta fiskális, központosított ellenőrzés alá terelni őket.

 

Párizstól Varsón át Belgrádig és Londonig, Marosvásárhelytől Pozsonyig és Rómáig igyekeznek hidat, hidakat építeni a kultúra erejével, nem lekicsinylően beszélve annak jelentőségéről. Ezen városokban a fő- és alpolgármesterek, polgármesterhelyettesek, választott képviselők vigyázzák és őrzik a sokszínűséget, nem árkokat ásnak, hanem temetik azokat, mint ahogy több helyen már végleg sikeresen a szemétre vágták a múltból kibukkanó gyűlölet-múmiák gyűlölet ideológiáit is.

 

Budapest Európában is jelentős színházi kultúrája még életben van. Az agónia viszont igen könnyen elkezdődhet, ha a politikai döntéshozók nem látják, nem veszik észre, nem tudatosul bennük, hogy a kőfalon belüli és a kőfalon kívüli színházművészet egy és oszthatatlan kulturális értéke fővárosunknak, amelyet segíteni és támogatni kell.

Néha jó szóval…pénzzel is, de mindenek előtt - talán - szerető és óvó odafigyeléssel.

 

Márta István

2011-10-22

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

TÜNTETÉS AZ ÚJ SZÍNHÁZ ELŐTT - PERCRŐL PERCRE

A Színház.hu tudósított az Új Színház előtt zajló tüntetésről, amelyen fellépett Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János, Mohácsi János, Nagy János, Nádasdy Ádám, Péter Kata, Solténszky Tibor, Upor László... A részletekről cikkünkben olvashatnak.

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

süti beállítások módosítása