Új Színház-tüntetés: Upor László beszéde

Az nem lehet, hogy mindig, mindenütt ugyanarról kelljen beszélnünk. Ezekben a napokban – és ma itt – pár személy és bizonyos eszmék neve nagyon sokszor hangzik el. Én ezeket a szavakat nem akarom kimondani.

Nemcsak azért, mert nem kedvelem a szóismétlést, hanem mert végső soron másról van szó: rólunk. Nem ennek a színháznak a még hivatalban lévő igazgatójáról. Nem színigazgatókról: rólunk. Nem is színházakról: rólunk. Akik vagyunk-vagytok-vannak: színészekről, villamosvezetőkről, közmunkásokról és vegyészmérnökökről.

 

Az nem lehet, hogy ne vegyük észre, milyen mély … khm… sárban cuppogunk. Az nem lehet, hogy ne akarjunk kimászni belőle. Nem lehet, hogy ne együtt akarjunk kimászni.

 

Az nem lehet, hogy két nemmondomkianevét megalapozott és érvényes művészi koncepció helyett azzal pályázza meg egy szellemi intézmény vezetői posztját, hogy keresztes háborút hirdet mások ellen – némiképp egy olyan eszmerendszer nevében, amelynek nemmondomkianevét. Az nem lehet, hogy egy harmadik nemmondomkianevét ezt minden szakmai érvre fittyet hányva hivatalos, városi, állami rangra emelje. Hogy megvédje a kritikusokkal szemben, hatalmánál fogva támogassa, legitimálja.

 

Az nem lehet, hogy ez ellen ne gyűjtsük össze minden erőnket, és ne mondjuk ki hangosan: nem lehet, ezt nem lehet!

De azt sem lehet, hogy itt megálljunk.

uporlaszloFotó: Tóth László

Az a dolgunk, az a Dolgunk, az a DOLGUNK, hogy néhány dolgot alapvetően tisztázzunk. Egy: a cipőfelsőrész-készítéstől a szőlészeten át az egyetemi oktatásig minden szakmunkának megvannak az alapvető és számon kérhető normái. Kettő: vannak az együttélésnek is bizonyos normái: létezik egy társadalmi minimum, egy közösségi alap – kell, hogy létezzen. Nagyon világosan meg kell – és nagyon könnyen meg is lehet – húzni azt a határt, amelyen túl másokkal, mások eszméivel nem vállalhatunk közösséget. Ezen a határon túl nem, de a határokon belül igenis az a dolgunk, hogy együtt alakítsuk ki az ellenőrizhető normáit annak a bizonyos elsőnek: a szakszerűségnek. Hogy nyugodtan és tisztességesen lehessen cipőfelsőrészt vagy bort készíteni, villamost vezetni, színházat csinálni.

 

Ehhez persze az is kell, hogy kompromisszumokat kössünk, de ne kössük meg a magunk sunyi kis különalkuit, ne védjük mindig a mundér becsületét. Hogy nevezzük nevén a hülyeséget akkor is, ha a barátunk hülyesége.

 

Mert az nem lehet, hogy ne találjuk meg a módját, hogyan mászhatunk ki együtt ebből a mély, büdös sárból. És hogy hogyan ne süppedjünk vissza, ha sikerül kimászni.

 

Végső soron nem az a cél, hogy tájékozatlan vagy cinikus akarnokokat rávegyünk, hogy meggondolatlan, vagy nagyon is megfontolt rossz döntéseiket visszavonják. Vonják vissza, persze. Felejtsék el, dugják az iratmegsemmisítőbe az efféle kinevezéseket, vagy még jobb: állítsák ki őket nyilvánosan, mindenki okulására. De a cél nem csak ennyi.

 

A cél az, hogy tájékozatlan vagy cinikus akarnokok ne is hozhassanak ilyen rossz döntéseket. Hogy ne hagyjuk a fejünkre nőni őket. Ne adjuk hozzá a magunk kis tégláit olyan falakhoz, amelyekbe aztán nem szeretnénk beleütközni. Ne hagyjuk kialakulni azokat a helyzeteket, azokat a struktúrákat, amelyek kitermelik, helyükön tartják ezeket a bizonyos akarnokokat.

 

Mert az nem lehet, hogy úgy éljünk, mintha tőlük forogna a föld. A Föld elég jól elforog tőlük függetlenül, sőt nélkülük is. Csak békén kell hagyni.

 

Upor László


KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

TÜNTETÉS AZ ÚJ SZÍNHÁZ ELŐTT - PERCRŐL PERCRE

A Színház.hu tudósított az Új Színház előtt zajló tüntetésről, amelyen fellépett Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János, Mohácsi János, Nagy János, Nádasdy Ádám, Péter Kata, Solténszky Tibor, Upor László... A részletekről cikkünkben olvashatnak.

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS


süti beállítások módosítása