Új Színház tüntetés-Rácz Attila beszéde

Az október 22.-i tüntetésen, az Új Színház előtti pódiumon Rácz Attila, a Hólyagcirkusz Társulat egyik alapító tagja is beszédet mondott, melyet eljuttatott a Színház.hu-nak. Ezt közöljük.

ati_Kp_063

 

Mindenekelőtt köszönet azoknak a fiatalembereknek, akik ezt a demonstrációt szervezték! Szívükre hallgatva azonnal cselekedtek, és büszkék lehetünk rájuk!

Az Ú j Színházból nem lehet Hátország Színház! Nem lehet, mert ez a névalkotás, nem egy művészeti irányt és alapvetően nem egy színházat jelöl, hanem valami mást: az irracionalitást.

A Dörner-féle pályázat körül kialakult társadalmi vita nem művészeti, nem szakmai és nem gazdasági kérdésekről szól, hanem demokratikus normák védelméről, és ilyen értelemben az Új Színház ügye újabb próbaköve a független, szabadelvű gondolkodásnak Magyarországon.

Ez a dolog nem most kezdődött és könnyen lehet, hogy nem holnap fog véget érni.

A színházi szakma politikai megosztottsága az első Orbán-kormány kultúrpolitikai döntése, a Nemzeti Színház Erzsébet téri építkezésének leállítása óta folyamatos.

A színházi szakemberek azóta és az utóbbi években meg még inkább politikai mozgástérbe kényszerülnek, és sajnos többek sok esetben az irracionalitás apostolaivá válnak.

A politikai alapon szerveződő szakmai képviselet létrehozásától, az állami művészeti díjak elutasításán át, a politikai érdekek mentén megírt és megítélt igazgatói pályázatokig egyre többen választják az érvényesülés útjának az irracionalitást.

A Hátország nevet irracionalitás szülte, mégpedig olyan irracionalitás, amely a politikai közélet felől rontott rá a színházi szakmára.

Új rendet hirdető, irracionális névadásban nyelvet kereső agresszív gondolkodásmód ez, mely sérti a színházi alkotók szabadságát, és alapjaiban sérti a demokráciát!

Ne tévedjünk: Tarlós István döntésén keresztül Csurka István átérzi a kormány rokonszenvét és megértését, de ahogy írja: ez csak az első kis lépés! Halász János államtitkár úr a minap tett parlamenti reagálásával ellentétben azt gondolom, hogy ne várjuk meg azokat az előadásokat, és ne higgyünk azoknak, akik azt mondják: nem tudhatjuk, hogy milyen igazgató lesz Dörner György, nem tudhatjuk mi fog történni. Pontosan lehet tudni, mi várható.

Mi, akik az Új Színház jövőjéért aggódunk, ne hagyjuk, hogy ebben a helyzetben adófizető állampolgárokat megtévesszenek!

Az irracionalitás nem egy eszme, nem egy ideológia, hanem csak látszat, egy gonosz játszma, egy rossz politikai manőver, mely tartalmatlanságával azonnal kiváltja a sokszínű hagyományban és a valódi értékekben gondolkodó emberek tiltakozását.

Van más út! E demonstráció szervezőinek, résztvevőinek és a jelenlévő tiltakozók nevében arra kérem Tarlós István főpolgármester urat, gondolja át döntését és vonja vissza Dörner György kinevezését!

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

TÜNTETÉS AZ ÚJ SZÍNHÁZ ELŐTT - PERCRŐL PERCRE

A Színház.hu tudósított az Új Színház előtt zajló tüntetésről, amelyen fellépett Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János, Mohácsi János, Nagy János, Nádasdy Ádám, Péter Kata, Solténszky Tibor, Upor László... A részletekről cikkünkben olvashatnak.

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS


süti beállítások módosítása