Bodó Viktor az Új Színház ügyről

Bodó Viktor is nemet mond az Új Színházzal kapcsolatos döntésre. Alább a Színház.hu-hoz eljuttatott levelét olvashatják.

 

bodo

TILTAKOZÁS

 

Szeretnék csatlakozni tiltakozó társaimhoz.

Tiltakozásommal csatlakozom mindenkihez, aki olyan országban szeretne élni, ahol megbecsülik a jól végzett munkát, a tisztességesen megírt pályázatot, ahol szabadon lehet alkotni, gondolkodni, véleményt nyilvánítani, ahol jó élni, mert nem kell félni, vagy másokat félteni. Ahol nem kell megalkuvónak lenned azért, hogy amit felépítettél, ne rombolják össze, ahol többet számít a szakmaiság és az őszinteség, mint a nyomásgyakorlás és a háttéralkuk, ahol egy művészeti terület összefogása figyelmet kelt, ahol a széles körű közvéleményt tiszteletben tartják, és belátással kezelik. Ahol a művészetnek nem központilag megrendelt értékhordozókat kell legyártania rafináltan megszövegezett politikai receptúrák alapján. Ahol nem a gyűlölködés és a harciasság a legfőbb motiváló erő. Ahol a lelkesedést, a kezdeményezőkészséget nem mossa le a cinizmus.

Ez az ország most nem ilyen, és nem erre tart.

Ami történik az felháborító, szomorú és ijesztő. Tűrhetetlen.

Fel vagyok háborodva az Új Színház igazgatói pályázatán hozott döntésen és az eddigi tiltakozásra viszonzásul kapott gőgös üzeneteken és leplezetlen közönyön.

Sajnálom az Új Színház dolgozóit, és remélem, hogy hamarosan újra minden energiájukkal a munkájukra tudnak majd koncentrálni. Persze lehet azt mondani, hogy akinek nem tetszik, az menjen el. De kérdés, hogy akkor ki marad? És ki fogja nézni azt, amit nem lesz, aki csináljon?

[Bízom benne, hogy Dörner György és Csurka István is belátja, hogy nem szabad ezen az úton továbbmenni. Igazából elindulni sem lett volna szabad, de ha már így alakult, szeretném megkérni őket, hogy lépjenek vissza a pályázattól, lássák be, hogy ez a pályázat nem alkalmas egy színház működtetéséhez. Szeretném megkérni Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja felül döntését, vizsgálja meg újra a pályázat szakmaiságát, vagyis inkább szakmaiatlanságát és bizarr politikai felhangját, és írjon ki új pályázatot.]

Nem érdemes tovább húzni az időt, mert minden egyes perc, ami azóta eltelt, csak mélyíti a helyzet sötétségét. Nem engedhetjük, hogy ehhez hasonló dolgok megtörténjenek, sem itt, sem más színházakban, sem iskolákban, sem az utcán, sehol. Ez már nem (csak) színházi ügy.

Bodó Viktor

Kapcsolódó anyagok:

 

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

süti beállítások módosítása