Új Színház-ügy: Az Economist is kommentárt írt

A vasárnapi budapesti tüntetésről és az Új Színház ügyéről közöl blogjegyzetet a The Economist.

A tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat kelet-közép-európai blogjának - Eastern Approaches - "Nem tetszik nekik a rendszer" című írása szerint a "békés, jó humorú és energiától duzzadó" budapesti megmozdulás nem a globális kapitalizmus romlottságára összpontosított. A tüntetők a szerintük egyre erősödő kormányzati hatalomkoncentráció ellen tiltakoztak. Kérdés azonban, hogy a felmutatott energiát és elégedetlenséget miképp lehet mederbe terelni.

Sem az éppen "berobbanó" szocialisták, sem a zöld-liberális LMP nem tűnik alkalmasnak erre. A szervező Facebook-csoport nem pártos jellege sokak számára vonzó, ám ha párttá alakulna, számos támogatóját elveszíthetné, márpedig olyan szervezeti bázis nélkül, amely összefoghatná a tiltakozók civil szellemiségét, nem lehet sok változást elérni - áll a The Economist blogjegyzetében. Az írás szerint a kormány határozottan elveti a tiltakozók állításait; kormányilletékesek szerint éppen a tüntetés bizonyítja egyértelműen, hogy Magyarországon virágzik a demokrácia.

The Economist kitér az Új Színház igazgatói kinevezésének ügyére is, azt írva: az ugyancsak vasárnap tartott Jobbik-tüntetés kis mérete nem tükrözi a szélsőjobb befolyásának növekedését a kultúrában és a politikában egyaránt. Dörner György kinevezésével sokak szerint a Fidesz a szélsőjobb szavazóinak tett gesztust, jelezve, hogy az ő érdekeiket is szem előtt tartja. Magyarországnak csillogó kulturális öröksége van, ám Dörner György kinevezése nem sokat használt ennek a képnek - áll a The Economist blogjában.

süti beállítások módosítása