Új Színház-ügy: Antiszemita gulyásról ír a Die Welt

Antiszemita gulyás címmel kommentárban foglalkozott az Új Színház élére történt kinevezésekkel szerdai számában a Die Welt.

Paul Jandl, a német konzervatív napilap írásának szerzője beszámolt a "kultúrpolitikai döntés" elleni tüntetésekről, hangoztatva, hogy Csurka István intendánsi, illetve Dörner György igazgatói kinevezése az illetékes testületek megkerülésével, "állítólag egészen felülről érkezett megbízás" alapján történt. Csurkával kapcsolatban feltűnőnek nevezte, hogy az elmúlt években mindenekelőtt a radikális jobboldali MIÉP vezetőjeként és a Magyar Fórum "antiszemita, uszító" lap kiadójaként volt ismert. Idézte "a szélsőjobboldali körökben ugyancsak jól ismert" Dörner Györgyöt, aki szerint a színháznak a jövőben "az elfajzott, betegesen liberális hegemónia" elleni erőddé kell válnia. A cikkíró a kinevezések kapcsán a többi között azt hangoztatta, hogy a Fidesz fokozatosan - ugyanazon minta alapján - alakítja át az ország kulturális térképét, harmadrangú, Fidesz-hű művészeket helyezve fontos pozíciókba.

gulasch Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap A nemzet nevében cím alatt a vasárnapi budapesti "rendszerellenes tüntetésekről" közöl jegyzetet szerdán. "Érdekes módon, az előző évekkel ellentétben Budapesten most Fidesz-nagygyűlés sem volt a nemzet ünnepén. Valószínűleg minden a tervek szerint halad, és az eddigi "ünneplések" is csak arra kellettek, hogy valakire fújolni lehessen" - írja Veres István. Szerinte "a budapesti események azért sem fognak felbőszíteni minket, mert a televíziók nem adnak neki akkora teret, amekkorát talán megérdemelne". "Megint veszekednek – legyintünk, megszokhattuk az utóbbi években. Csakhogy ez most nem politikai veszekedés, mivel Magyarországon jelenleg politikai ellenzék szinte nem is létezik. Hétvégén az átlagemberek mentek ki az utcára. Sokan" - véli a szerző. Elismeri, hogy Magyarország helyzetében nehéz jó döntéseket hozni. "Ami viszont a határon túlról is megbocsáthatatlan, az a folyamatos hülyítés, ami a nemzet nevében folyik. Az ország előző vezetése szintén hülyített, a mostani viszont ezt különösen visszataszító módon és veszélyesen csinálja. A nemzeti ügyek kormánya, meg a lomha uniós csatahajó, ami lefékezi a magyar gazdaság gyorsnaszádjait. Belegondolni is szörnyű, hogy ezt a sok maszlagot, amit a nemzet nevében spriccelnek az emberek közé, valakik elhiszik. Pedig elhiszik" - írja jegyzetében Veres István. 

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.


INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

süti beállítások módosítása