Ínyencség Frenák Páltól - Gördeszkák

Frenák Pál ezúttal egy igazi ínyencséggel kedveskedik a kortárstánc rajongóinak: a Nemzeti Táncszínház felkérésére egyik korai darabját, az 1994-es Gördeszkák felújított változatát nézheti meg a közönség két alakalommal is, november 4-én a felújító premieren és november 7-én, a Budai Várnegyedben.

400_Les_palets_1

Gödeszkákról

A Gödeszkák Frenák Pál talán egyik legszemélyesebb darabja, hiszen a táncos-koreográfus gyermekkori élményeiből, emlékképeiből táplálkozik. Hat éves, amikor édesapja halála után hét évre egy állami intézetbe kerül. Az előadás világa így a '60-as évek hátrányos társadalmi helyzetű, állami intézménybe zárt gyermekeinek a világát tükrözi. Meglepő módon az előadás sok felszabadult életörömöt fejez ki, nem mintha az általa ábrázolt világ ne lenne olykor kegyetlen és vad, nem mintha az élet sötét oldala hiányozna belőle. De mindez gyermeki ártatlansággal, a gyermekek hangján szólal meg.

A Gördeszkák c. darab mozgásvilágában az állami intézménybe zárt, elszigetelt gyermekek univerzuma tükröződik. Bent erőszak, az érzések elfojtása, ahol kérdő, értetlen, kerítés mögé zárt arcok sorakoznak. A gyermekek közötti párbeszéd replikázás, szavak nélkül történik. Frenák egyedi jelrendszerén keresztül mutatja be a korai érzékelést, a gyermeki, majd az ifjúkori megfigyeléseket.

A koreográfiában a tinédzserek divatos sportszere szokatlan metaforaként jelenik meg. Magának az eszköznek, azaz a gördeszkának, is fontos szerepe van az egyensúlyt jelentő kiút keresésében, melynek során valós és elképzelt pillanatok elevenednek meg a színpadon. Az előadás dinamizmusát az energikus mozgásvilág, a díszletelemek, a fény- és hanghatások összjátéka teremti meg.

 

les_palets_9

Frenák Pálról

Frenák Pál 1999-ben tért vissza Magyarországra hogy megalapítsa francia-magyar táncegyüttesét. A hazai táncéletbe egy radikálisan új stílust hozott a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységeivel, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival. Innovatív tér- és testhasználata meghatározó hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére. November elején a Nemzeti Táncszínház felkérésére egyik korai darabját, az 1994-es Gördeszkák felújított változatát nézheti meg a közönség. Érdekesség, hogy a darab ősbemutatója még 1993-ban a Budapesti Őszi Fesztivál keretében volt a Petőfi Csarnokban.

 

A Nemzeti Táncszínházról

A Nemzeti Táncszínház 2011-ben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A színházat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapította a Táncfórum 20 éves eredményes működésének jogutódjaként, engedve a táncművész szakma több évtizedes kérésének.

Az elmúlt tíz évben a Budai Várnegyedben található színház a magyar táncművészet otthona lett.

A teátrum műfaji kötöttségek nélkül biztosít fellépési lehetőséget a hivatásos magyar táncművészet képviselőinek. A programban a folklórtól, a klasszikus baletten és a kortárs táncszínházon át, a tangóig minden megtalálható.

A Nemzeti Táncszínház Galériája magyar képzőművészek időszakos kiállításainak ad otthont, míg a Kerengő Galériában rendszeresen fotókiállításokat szerveznek.

 

Frenák Pál Társulat: Gördeszkák

Előadás hossza: 60 perc

Nemzeti Táncszínház

2011. november 4., péntek és november 7. hétfő 19.00

süti beállítások módosítása