Tarlós nem hajlandó magyarázkodni Dörner György kinevezése miatt

Nem hajlandó magyarázkodni Tarlós István főpolgármester Dörner Györgynek, az ÚjSzínház élére való kinevezése miatt, sem itthon, sem külföldön. Erről Tarlós István a Hír Tv Rájátszás című szerdai műsorában beszélt.

A műsorvezető megkérdezte a főpolgármestert, hogy válaszolt-e a Német Színművészeti Akadémiának a levelére  (amelyben a szervezet arra szólítja fel, hogy vonja vissza az Új Színházzal kapcsolatos döntését). Tarlós válasza: "Nem tudom, hogy a német művészeti akadémiának egyrészt milyen információi vannak arról, hogy ki lett az igazgató Budapest egyik legkisebb színházában, másrészt fogalmam sincs, hogy ehhez mi köze van".

tarlos Tarlós István azt is elmondta: Dörner Györgynek színművészeti diplomája van, és azért döntött mellette, mert szerepelt egy kulcsmondat az egyébként "nem túl színvonalas" pályázatában. Eszerint lennie kell Budapesten egy olyan színháznak, ahol klasszikus magyar szerzők darabjait, klasszikus rendezésben mutatják be - fűzte hozzá.
Dörner György intendánsáról Csurka Istvánról azt mondta, hogy ha nem politikusként, hanem drámaíróként gondolunk rá, akkor kijelenthető, hogy "korunk egyik legnagyobb drámaírója".
A Német Színművészeti Akadémia levelére visszatérve még azt is mondta, nem gondolja, hogy uniós akcióról van szó, sőt azt sem, hogy az akadémia magától "mozdult rá erre az érthetetlen akcióra, az az érzésem, hogy valakik már megint külföldre rohangálnak panaszkodni"- fűzte hozzá. 
A főpolgármester hangsúlyozta: nem hajlandó magyarázkodni, "meghoztam egy döntést, attól, hogy itt előfeltételezésekkel kiabálják tele fél Európát, azért mert egyetlen színház vezetésében változás következett be, nem ok arra, hogy meggondoljam magam". 
A darmstadti székhelyű Német Színművészeti Akadémia honlapján közzétett állásfoglalás felhívja a német kormányt: "ne engedje, hogy Magyarország tovább távolodjon az Európai Unió alapvető elveitől". Az akadémia "a háború utáni, európai történelemben egyedülálló és eddig elképzelhetetlen eseménynek" nevezte, hogy Tarlós István döntése nyomán "a bevallottan antiszemita és szélsőjobboldali" Csurka István és "elvbarátja, a szélsőjobboldali" Dörner György került az Új Színház élére. 

 

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

süti beállítások módosítása