A képtelenségek elhitetésének története-Premier az Örkény Színházban

Képtelen komédia két felvonásban: Alekszandr Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című darabját október 28-án, pénteken mutatják be az Örkény István Színházban.

IMG_2151Debreczeny Csaba

Takács Zsolt további képei a foto.szinhaz.hu-n >>>

 

Alekszandr Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című komédiáját Mácsai Pál rendezi. Az 1869-ben megjelent darab szemtelen társadalmi szatíra és lidérces látomás a vérszemet kapó közszolgai hatalomról. A hiányzó láncszem az orosz realizmus és szürrealizmus között.

Kandid Kasztorovics Tarelkin apró fogaskerék az orosz hivatalnokgépezetben. Lakása poloskafészek, főnöke a vérét szívja, hitelezői piócaként lógnak rajta. Tarelkin ezért úgy dönt, hogy eltűnik a világ szeme elől: megrendezi saját halálát. De terve balul üt ki, és innentől a borzalmak borzalma vár rá: bekerül az államrendőrség nagy fogaskerekei közé.

 

IMG_2175

Jelenet az előadásból

Mácsai Pál, rendező a darabról

Mácsai Pál, a darab rendezője a bemutató kapcsán 2 Tarelkin előadást idézett fel. Az egyik a '70-es évek elején a kaposvári színház nagy korszakának egyik híres korai darabja volt, a mostanival azonos: Tarelkin halála címmel, Komor István rendezésében. Az akkori előadásban Vajda László játszotta Raszplujev körzeti rendőrbiztos szerepét, amelyet most az Örkény Színházban fia, Vajda Milán alakít.

 

IMG_2205Vajda Milán

 

A másik, amit megemlített Szőke István híres, Huszonötödik Színház-beli előadása, amelyet Raszplujev nagy napja címen játszottak. A darabot a Nemzeti Színházban is bemutatták: Székely Gábor állította színpadra a '80-as évek elején.

A komédia szerzője összesen három darabot írt, a Tarelkin halála egy trilógia befejező darabja. Az első rész a Krecsinszkij házassága, egy szabályos 19. századi komédia, a második, Az ügy című, már a harmadik darabhoz hasonlóan zaklatottabb, lázálomszerű.

A Tarelkin halála modern darab, szövete sokféle. Van benne vásári tréfa és kafkai, nyomasztó vízió, egyszerre huszadik századian abszurd és gogolian szatirikus. Szól az államgépezet túlműködéséről, az egyén tehetetlenségéről, arról, hogy az ember korrumpálható, és ha nem, akkor rágalmazható, és hogy végső soron nem lehet menekülni. "Természetesen arra törekedtünk, hogy az írott mű sokfélesége érvényre jusson" - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve: izgatta, hogy a darab vonzóan kusza anyaga hogyan egységesíthető.

 

IMG_2165

Debreczeny Csaba, Takács Nóra Diána

 

Mácsai Pál elárulta: nagyon érdekelte, ahogy a mű egy ennyire fontos témát a "képtelen komédia" köntösében jár körül. A történet ugyanis alapvetően arról szól, hogy Tarelkin hivatalnok, megelégelve addigi életét, egy halott ember személyazonosságát veszi fel, így akarván menekülni múltja, főnöke, és nem utolsó sorban hitelezői elől. Ám elkapják, és egyfajta koncepciós eljárás keretében megvádolják: ő vámpír. Ezt mindenki elhiszi, komolyan veszi. "A képtelenségek elhitetésének története ez. Arról is szól, hogy ez milyen simán megy" - jegyezte meg a rendező.

Mint mondta, szeretnék, ha a közönség sokat nevetne az előadáson, hiszen komédiáról van szó, csak fekete komédiáról, pontosabban "képtelen komédiáról". Az ilyen árulkodó jelző: "képtelen", nyilván azt jelenti: "lehetséges" - tette hozzá.

 

IMG_2201

Máthé Zsolt, Gyabronka József, Ficza István e.h., Bíró Kriszta

 

Alekszandr Szuhovo-Kobilin:

TARELKIN HALÁLA

Képtelen komédia 2 felvonásban
Fordította: Elbert János 

 

MAKSZIM KUZMICS VARRAVIN/POLUTATARINOV kapitány EPRES ATTILA

KANDID KASZTOROVICS TARELKIN/SZILA SZILICS KOPILOV DEBRECZENY CSABA

ANTYIOH JELPIGYIFOROVICS ÓH, kerületi rendőrkapitány GYABRONKA JÓZSEF

IVÁN ANTONOVICS RASZPLUJEV, megbízott körzeti rendőrbiztos VAJDA MILÁN

LJUDMILA SZPIRIDONOVNA BRANDAHLISZTOVA, mosóné BÍRÓ KRISZTA

MAVRUSA, szakácsné TAKÁCS NÓRA DIÁNA

FLEGONT JEGORICS PAPAGÁJCSIKOV, kereskedő BÍRÓ KRISZTA

CSVANKIN földbirtokos TAKÁCS NÓRA DIÁNA

KERESZTÉLY KERESZTYÉLYEVICS

UNMÖGLICHKEIT, orvos MÁTHÉ ZSOLT

PAHOMOV házmester FICZA ISTVÁN e.h.

KACSALA, gyalogrendőr MÁTHÉ ZSOLT

SATALA, gyalogrendőr FICZA ISTVÁN e.h.

Öt hivatalnok, Négy hitelező, Brandahlisztova három gyermeke:

BÍRÓ KRISZTA, GYABRONKA JÓZSEF, MÁTHÉ ZSOLT, VAJDA MILÁN, FICZA ISTVÁN e.h

Díszlet: Izsák Lili

Zene: Kákonyi Árpád

Jelmez-maszk: Nagy Fruzsina

Súgó: Kanizsay Zita

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

Ügyelő: Kónya József

Mozgás: Murányi Zsófia

Asszisztens: Érdi Ariadne

Bemutató:2011. október 28., 19 óra

 

forrás: Örkény Színház, MTI

süti beállítások módosítása