Molnár Ferenc legelső színpadi alkotása a Budaörsi Játékszínben!

Molnár Ferenc első nagy színpadi sikerét a zseniális Zerkovitz Béla zenéjével mutatja be a Budaörsi Játékszín. A címszereplő ügyvédet a bonviván Tóth Sándor játssza, feleségét a démoni dívát Pikali Gerda.

A darabban tanúi lehetünk egy angyali humorral ábrázolt, nyiladozó szerelemnek is. No meg természetesen nem hiányozhatnak az ilyenkor elengedhetetlen félreértések és a váratlan fordulatokkal tarkított élethelyzetek sem.

doktorur03

Az intrikus Puzsér szerepében az örök bajkeverő Magyar Attilát láthatjuk, a csábító rendőrfogalmazó az ifjú titán Tompa Ádám lesz. A csetlő-botló szerelmeseket Csizmadia Ildikó és Illés Dániel, a házsártos nevelőnőt a kiváló komika, Timkó Eszter alakítja. A zenés bohózat a felvilág és az alvilág bűnös összefonódásáról szól, olyan örökbecsű számokkal, mint: Nem tudom, mi az oka, tán a tavasz, Bukj el szoknya, Álmaimban tegezem magát, Lehoznám néked a csillagokat.

Rendező: Salamon Suba László

doktorur04

Zerkovitz Béla élete:


Szegeden született, építészmérnök lett. Miközben a MÁV alkalmazottja volt, a pesti utca divatos énekmestere lett.

Műegyetemi tanulmányai alatt írta meg első dalát, egy társas összejövetelen egy barátja énekelte el az „Integrál Böske" című számát. Néhány nappal később Baumann Károlyt, az orfeum népszerű énekesét is felkereste, aki elkérte a számot tőle, hogy műsorába illessze. A dal sikert aratott, így kezdődött Zerkovitz pályafutása, ami alatt több mint 1000, a nevéhez fűződő sláger született. A színházak egyfelvonásos darabjaiba írt betétszámokat, valamint írt operetteket is, ezeket mind hazai, mind külföldi színpadokon játszották.

 

Dalait a legkisebb kocsmákban is énekelték, fütyülték. Népszerű dalai miatt sokan irigykedtek rá, elfeledkezve arról a tényről, hogy megjelenéséig Budán szinte kizárólag osztrák sramlizenét játszottak a kocsmákban is. Ő volt a magyar kuplé megteremtője. Magyarosította az orfeumi dalokat, a zenés színpadok műsorát. Ő maga is rendelkezett zenei ismeretekkel; tanulmányait Mészáros Imrénél, az Operaház akkori igazgatójánál végezte.

Rajongott a színházért, évekig volt az Orfeum igazgatója (a mai Madách Színház helyén) és a Városi színház vezetője (ma Erkel Színház).

Barátai közé nemcsak magyar, hanem híres külföldi személyek is tartoztak, mint Grock vagy Josephine Baker. Zenei teljesítményét elismerte szinte az egész világ, Giacomo Puccinivel sokszor nyaralt együtt.

A dalait a magyar kor legnagyobb alakjai is énekelték: Bilicsi Tivadar, Ajtay Andor, Petress Zsuzsa, Udvardy Tibor, Kishegyi Árpád, Zentay Anna, Rátonyi Róbert, Vámosi János stb.)

Vidám, kedves egyszerű ember volt. Búcsúzóul, halála előtt még egy dallal megörvendeztette az utókort, mely a „Lehoznám néked a csillagot is az égről" című dala volt.

doktorur01Pikali Gerda

Előadások a Budaörsi Játékszínben:

2011. Október 28. Péntek, 19:00

2011. Október 30. Vasárnap, 15:00

2011. November 19. Szombat, 19:00

2011. November 23. Szerda, 19:00

 

Forrás: Budaörsi Játékszín, wikipédia

süti beállítások módosítása